Argo Parts on Libeeria missioonilt tervena tagasi

Eesti arst Argo Parts saabus tagasi Libeeriast, kus ta osales ÜRO kriiside ja katastroofide koordineerimis- ja hindamismeeskonna (UNDAC) liikmena neljanädalasel missioonil tõkestamaks ebola haiguspuhangu levikut.

Argo Partsi töö iseloom Libeerias ei kätkenud endas otsest kokkupuudet ebola-haigetega. Haigestumist saab riskipiirkonnas vältida, kui jälgitakse peamisi ning universaalseid nakkusohutuse abinõusid.

Vastavalt protseduuridele kontrollitakse missioonil osalejate terviseseisundit nende missiooni lõppemisel. Samuti kontrollivad Libeeria ametvõimud kõikide riigist väljuvate reisijate terviseseisundit ebola viirusnakkuse sümptomite suhtes. Parts on terve ning talle on väljastatud selle kohta ka tervisetõend.

Riskipiirkonnast saabunud haigusümptomiteta inimestele ei rakendata erimeetmeid. Küll soovitatakse kõigil piirkonnast naasnuil jälgida oma tervist ning sümptomite ilmnedes kohe arstiga ühendust võtta. Partsi on informeeritud vajadusest jälgida oma terviseseisundit ebola sümptomite suhtes 21 päeva jooksul.

Tegemist on väga kogenud nakkushaiguste arstiga, kes teab ebola viirusnakkuse kohta täna rohkem kui keegi teine Eesti riigis. Partsi kogemuse abil saab Eesti paremini valmistuda juhuks, kui nakkus siiski Eestisse peaks jõudma.

Ebolasse on haigestunud maailmas tänase seisuga ca 8400 inimest. Haiguse esmased sümptomid on palavik, lihasevalu, nõrkus, pea- ja kurguvalu, oksendamine, kõhulahtisus, seejärel lisanduvad lööve ning maksa ja neerude talitlushäired. Mõnel patsiendil võib esineda ka tugev sisemine ja välimine verejooks ning mitme elundi puudulikkus.

Viirus levib otsesel kokkupuutel haigestunud inimese kehavedelikega. Ebola leviku riskipiirkond on Lääne-Aafrikas asuvad Sierra Leone, Libeeria ja Guinea.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.