Kalprotektiin – kas hea alternatiiv endoskoopiale?

Haavandilise koliidi sümptomiteks on kõhulahtisus, vere- ja limaeritus pärasoolest, vahel ka kõhuvalu. Crohni tõve tavalisemateks sümptomiteks on kõhulahtisus, kõhuvalu ja kaalulangus. Mõlema haiguse kliiniline leid sõltub ka haiguse ulatusest ja lokalisatsioonist sooles, selle raskusastmest ning lisandunud tüsistustest.

Põletikulise soolehaiguse diagnostikas on olulisimad endoskoopilised uuringud (koloskoopia, kapselendoskoopia) ja radioloogilised uuringud (MRT-enterograafia, KT), tavapärased laboriuuringute tulemused võivad olla kergel ägenemisel kõrvalekalleteta, raskel ägenemisel suurenevad veres põletikumarkerid (CRV, leukotsüütide ja trombotsüütide arv, SR).

Paaril viimasel aastal on populaarsust kogunud kalprotektiini määramine roojas. Kalprotektiin on Ca- ja Zn-ioone siduv valkude kompleks, mis pärineb põhiliselt neutrofiilsetest granulotsüütidest.

Põletikulise soolehaiguse korral migreeruvad neutrofiilsed granulotsüüdid läbi suurenenud läbilaskvusega limaskesta soolevalendikku. Põletikurakkude aktivatsiooni tulemusena vabanenud kalprotektiini kontsentratsiooni saab määrata roojas. Kalprotektiini kontsentratsioon roojas on suurenenud põletikulise soolehaiguse ägenemisel, seedetrakti talitlushäirete puhul on selle tase normaalne.

Uuringutes on leitud seos kalprotektiini kontsentratsiooni suurenemise ja põletikulise soolehaiguse kliinilise ja endoskoopilise leiu ning haiguse aktiivsuse vahel. Kalprotektiini taseme vähenemine või normaliseerumine viitab haiguse paranemisele. Kalprotektiini taseme tõus vaevusteta patsiendil viitab aga põletikulise soolehaiguse ägenemisele, tõus on avastatav juba vähemalt 3 kuud enne sümptomite teket (1).

On leitud, et kalprotektiini tase >250 mg/kg on seotud aktiivse põletikuga sooleseinas. Peab teadma, et kalprotektiini sisalduse suurenemist võivad põhjustada ka mitmed teised haigused - näiteks kolorektaalvähk, tsöliaakia, divertikuliit ning bakterist või viirusest põhjustatud infektsioon seedekanalis.

Ka mittesteroidsed põletikuvastased ravimid võivad tõsta kalprotektiini taset ravimist indutseeritud sooleseina kahjustuse tõttu. Mõni nädal enne roojaproovi andmist tuleks lõpetada vastavate ravimite kasutamine (2).

Kalprotektiini roojas määravad mitmed laborid Eestis. Kalprotektiini määramine ühena esmastest markeritest ja selle normipärane tulemus  võimaldab vältida edasisi uuringuid talitlushäirega patsiendil, kalprotektiini kõrge väärtus aga viitab aktiivsele põletikule sooleseinas, mis vajab täpsustamist endoskoopial.

Kalprotektiini korduv määramine põletikulise soolehaigusega patsiendil on oluline  patsiendi haiguskulu jälgimisel.

1. De Vos M, Louis EJ, et al. Consecutive fecal calprotectin measurements to predict relapse in patients with ulcerative colitis receiving infliximab maintenance therapy. Inflamm Bowel Dis 2013;19:2111-2117.
2. Kopylov U, Rosenfeld G, et al. Clinical utility of fecal biomarkers for the diagnoosis and management of inflammatory bowel disease. Inflamm Bowel Dis 2014;20:742-756.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.