Terviseamet hoiatab Ebola asemel gripi eest

Terviseameti avalike suhete juhi Iiris Saluri sõnul tunnevad eestlased kohati asjatut muret meile kaugete nakkushaiguste pärast, samas puudub igasugune kartus siin levinud viiruste ees – Eestis vaktsineerib end gripi vastu ainult 1 protsent elanikkonnast. Lääneriikides on see protsent üle 65, vahendas ERR.

"Meile tundub, et inimesed kardavad seda, mida ei ole mõtet karta. Kuigi meedia sellest kirjutab, siis kui me paneme need numbrid, mis on toimunud maailmas Ebolaga suhtesse meil Eestis alanud gripihooaja tavaliste numbritega, siis reeglina inimesed saavad aru, et see, mida nad tegelikult kartma peaksid või milleks nad valmistuma peaksid, on tavaline hooajaline gripp," rääkis Saluri Vikerraadiole antud intervjuus.

Praegu on Ebolasse haigestunud üle maailma 8000-9000 inimest, sh ka nakkuskahtlusega inimesed. Saluri arvates peab mõistagi arvestama, et tegemist on Libeeria, Guinea, Sierra Leonega, kus on arstiabi väga kehv. Seega on kindlasti ka neid nakatunuid, kes pole oma diagnoosi saanud.

"Meil haigestub reeglina grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse sama palju inimesi ühes nädalas," toonitas Saluri.

Eelmine aasta oli Saluri hinnangul grippi ja ülemiste hingamisteede viirusnakkustesse haigestunute üldnumbrite osas tagasihoidlik. Samas tegi too aasta tervishoiutöötajaid ja epidemiolooge ikkagi väga murelikuks – mullu registreeriti kuue haigla andmetel 22 gripisurma.

"Kui meil 2009-2010 oli gripipandeemia, kus kõikidel haiglatel oli kohustus teada anda surmajuhtumitest, mis olid seotud gripiga või tingitud gripiviirusest, siis oli surmajuhtumeid ainult 21," meenutas Saluri. Seega tasub tema hinnangul väga tõsiselt mõelda, et gripi eest saab ennast kaitsta.

Pikemalt ERRi lehelt.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.