Kõige enam ületunde teevad õed haigla EMOs ja intensiivravis

TAI 2013. aasta kohta koostatud statistika andmetel tegid õed mullu novembri seisuga kõige enam ületunde haiglates, kus õde tegi keskmiselt 6,6 ületundi.

Kui võtta arvesse õdede kõikides töökohtades ja ametitel tehtud tööd, siis keskmiselt töötasid õed mullu novembris 150,4 tundi. Samas esitatud statistika järgi tegi iga õde 2013. aasta novembris keskmisel 5,5 ületundi.

Kui välja arvata õed, kes olid terve kuu puhkusel või viibisid mõnel muul põhjusel töölt eemal (438 õde), siis ühe õe keskmise ületundide arv oleks 5,8 tundi. Kõige enam ületunde tegid õed haiglates, kus õde tegi keskmiselt 6,6 ületundi.

Lepingulise koormuse järgi täitsid haiglates töötavad õed kõige rohkem ametikohti piirkondlikes haiglates – kokku 2302,78 ametikohta.

Tegelikult täideti piirkondlikes haiglates 1978,8 ametikohta. Kõige enam ehk 154,8 tundi töötas üks õde keskmiselt taastusravihaiglas ja kõige vähem ehk 118,9 tundi erihaiglas.

Kõige enam ületunde tegid õed keskhaiglates, kus üks õde tegi keskmiselt 6,1 ületundi.

Kõige enam tegid ületunde erakorralise meditsiini ja anesteesia-intensiivravõed – keskmiselt 14,4 ja 8,1 ületundi ühe õe kohta.

Kõige rohkem töötasid 50-59. aastased õed, keskmiselt 162,2 tundi kuus.

Üks 20-23 aastane õde tegi keskmiselt kõige enam ehk 6,8 ületundi. 40-49 aastased õed töötasid novembrikuus keskmiselt 161,6 tundi, millest üks õde tegi keskmiselt 6,5 ületundi.

Mitme erineva õe ameti raames osutas tervishoiuteenuseid 7,3% õdedest. Enamus õdesid ehk 92,6% osutas teenuseid siiski ühe ameti raames. 10,9% õdedest töötas rohkem kui ühe tööandja juures. Kahe tööandja juures töötas 10,2% ja kolme või enama tööandja juures 0,7% õdedest.

Kõigist haiglates töötavatest õdedest töötas 8,2% ehk 453 õde lisaks veel ka mõne teise tööandja juures. Suurem osa ehk 2,4% haiglates töötavatest õdedest töötas lisaks veel kiirabiasutustes. Eriarstiabiasutustes töötas lisaks 2,2% ja perearstiabiasutustes 1,9% kõigist haiglates töötavatest õdedest.

Enamus õdedest ehk 68% töötas riigile ja kohalikule omavalitsusele kuuluvates TTO-des. Eraomandis olevates TTO-des töötas 24,4% õdedest. Kõikidest õdedest 2,4% töötas nii riigile kuuluvates kui ka eraomandis olevates ning 2.6% nii kohalikule omavalitsusele kuuluvates kui ka eraomandis olevates TTO-des.

Kõigist õdedest vaid 4% liikus töötades erinevate maakondade vahel. Kolmes või enamas maakonnas töötas vaid väike osa ehk 0,1% õdedest.

Lepingute järgi täitsid 7428 õde 7431,2 ametikohta. Lepingu järgi kõige rohkem ehk 5342,3 ametikohta täitsid õed haiglates. Haiglatele järgnesid perearstiabi- ja eriarstiabiasutused – vastavalt 1057,75 ja 323,35 täidetud ametikohaga. Kõige vähem ehk 3,53 ametikohta täitsid õed lepingute järgi hambaraviasutustes.

Tegelikult täitsid õed 2013. aasta novembrikuus 6650,3 ametikohta – neist haiglates 4758,2, perearstiabiasutustes 977,9 ning eriarstiabiasutustes 301,6 ametikohta. Kõige suurem oli lepingulise ja tegelikult täidetud ametikohtade vahe haiglates, mis näitab, et seal oli planeeritud rohkem tööd kui seda 2013. aasta novembrikuus tehti.

Vahe tekib sellest, et osa õdedest olid puhkusel või muul põhjusel töölt eemal ning asendajad ei jõudnud töölt eemal viibivaid õdesid vajalikus mahus asendada. Samuti ei registreeri TTO-d kõiki tervishoiutöötajate poolt tehtud ületunde ületundidena, kui ületunnid hüvitatakse vaba aja
andmisega järgnevatel kuudel.

Õdede poolt tehtav töö maht sõltub õe vanusest, ametist ja asutuse liigist, kus nad töötavad. Õdede töötundide mediaan oli novembrikuus 168 tundi.

See tähendab, et pooled õdedest töötasid novembrikuus vähem ja pooled rohkem kui 168 tundi. Kiirabiasutuste 90. protsentiil ulatus novembrikuus keskmiselt 248,4 tunnini, haiglates oli vastav näitaja 204 ja perearstiabiasutustes 177,3.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.