Eurooplased nautisid juustu laktoosi talumatusele vaatamata

Ungari tasandikelt leitud 13 muistse eurooplase pärilikkusaine järjestamine viitab, et piirkonnas elavad inimesed kannatasid laktoosi talumatuse all veel 3000 aastat tagasi. Hoolimata sellest, et kariloomade lüpsmine ja juustu valmistamine sai alguse vähemalt 4000 aastat varem, vahendas ERRi teadusportaal.

Rahvusvahelise töörühma poolt järjestatud inimeste pärilikkusaine vanus peegeldab ajavahemikku 800-5700 aastat e.m.a.

Dublinis asuva Trinity kolledži geneetik Daniel Bradley leidis kolleegidega muu hulgas kinnitust, et inimeste naha- ja juuksetoon muutus järjest heledamaks. Ühe üllatavama leiuna pidid nad märkima, et inimesed oli laktoosi suhtes talumatud tuhandeid aastaid kauem, kui seni nende käitumisviisi põhjal oletada võis. Inimesed lüpsid kariloomi ja pruukisid piimatooteid juba enam kui 7000 aastat tagasi. Eurooplaste genoomis hakkasid piimatooteid edukalt lagundada võimaldavad mutatsioonid levima aga alles 3000 aastat tagasi.

Veidi enam kui tosina genoomi põhjal väga laiaulatuslike järelduste tegemine ei pruugi tunduda esmapilgul kuigi mõistlik. Eriti arvestades järjestatud pärilikkusaine vanust. Töörühm eraldas DNA-d aga inimeste ühest kõige tihedamast sisekõrva lähistel asuvast luust, mis võimaldas neil taastada 12-90 protsenti iga indiviidi geneetilisest informatsioonist.

Pikemalt ERRi lehel.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.