Kalda: suhtevägivalla ohver ütleb harva otse, mis juhtus

Tartu Ülikooli polikliiniku ja peremeditsiini õppetooli professori ja juhi Ruth Kalda sõnul tunnistavad lähisuhtevägivalla ohvrid arsti poole pöördudes väga harva otse, millest nende vigastused tingitud on. Enamasti tekibki lähisuhtevägivalla kahtlus hoopis teistel põhjustel, vahendas ERR.

„Meid [eestlasi] on õpetatud nii, et „musta pesu pestakse kodus“. Näiteks ka arsti juurde inimene ei tulegi tihtipeale niikaua, kui sinised plekid pole kadunud, sest ta häbeneb,“ rääkis Kalda Vikerraadio saates „Reporteritund“.

Tihtipeale on ohvrite eneseusaldus nii kadunud, et nad kardavad siiski abi otsida kas või seetõttu, et neid hirmutab avameelsele ülestunnistusele järgnev protsess ning vägivallatseja võimalik reaktsioon politsei poole pöördumisele.

Norras on Ruth Kalda sõnul loodud väga tihe koostöövõrgustik politsei, arstide, sotsiaaltöötajate, lastekaitse ja erakorralise meditsiini osakondade vahel.

„Nad ei tegele ainult tagantjärele reageerimisega, vaid ka mõnes mõttes ennetavad, seirates hädaabikõnesid, kiirabisse pöördumisi jne ning neil on oma andmebaas, kus neil on kahtlased isikud ja kahtlased teod juba olemas. Siis nad ennetavalt ka sekkuvad – helistavad või saadetakse sotsiaaltöötajad kodudesse.“

Erinevate ametkondade vaheline infovahetus ongi üks lähisuhtevägivalla õigeaegse avastamise ja ennetamise võtmeküsimusi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.