Tuus-Laul: saatekirja nõude laiendamine halvendab eriarstiabi kättesaadavust

Tänavu oktoobris jõudis avalikkuseni uudis, et haigekassa kaalub alates 2016. aastast kõikide eriarstide puhul saatekirja kohustuslikuks muutmist. Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikme Marika Tuus-Lauli sõnul muudab see meie niigi pikad ravijärjekorrad veelgi hullemaks.

„Antud muudatus tähendab sisuliselt seda, et tulevikus ei pääse saatekirjata näiteks ei silmaarsti, günekoloogi ega ka psühhiaatri või nahaarsti vastuvõtule. Eriti kummaline on see, et taolist sammu nimetatakse eriarstiabi kättesaadavuse parandamiseks. Paneme lihtsalt filtri ette ja probleem kaob, no ei ole nii,“ sõnas Marika Tuus-Laul.

Tuus-Laul selgitas, et haigekassa arvamuse kohaselt suudavad perearstid enamik küsimusi ise lahendada. Arstid aga sellega ei nõustu.

Riigikogu liige lisas, et naistearstide seltsi presidendi hinnangul ei ole mõistlik günekoloogi vastuvõtule saatekirja kehtestada enne kui perearstidel pole vajalikku ettevalmistust, aga ka aparatuuri ja vastavat kabinetti. Eesti Perearstide Selts on aga seisukohal, et praegu veel saatekirjata erialasid ei saa ühtse kogumina vaadata ning iga eriala tuleks eraldi läbi arutada. "Paljud arstid on rõhutanud, et selle muudatusega võib perearst muutuda pelgalt saatekirja andjaks, see omakorda koormaks tervishoiusüsteemi veelgi,“ ütles Tuus-Laul.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis täna tervise- ja tööminister Urmas Kruusele üle ka vastavasisulise arupärimise.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.