Ingerainen: paljud inimesed on ikka veel teadmatuses

Mõnevõrra üllatusena tuleb see, et paljud ei tea vaatamata kampaaniatele, millal ja kelle poole oma tervisemurega pöörduda, rääkis perearstide seltsi juht Diana Ingerainen teisipäevasel pressibriifingul haigekassas.

Tema sõnul on veel inimesi, kes oma perearsti ei tea, kuna tervis pole muret teinud. "Õnneks on need kohad kergesti leitavad, kust infot saada," rääkis ta.

Ingerainen rõhutas, et tulevast aastast tekkiv võimalus suunata patsient otse psühholoogile aitab kaasa ka vaimsete häiretega tegelemisele, mis esmaspäeval Viljandi koolis juhtunud tulistamise valguses on hästi oluline. Tehniliselt näeb see välja nii, et perearst annab suunamise spetsialistile ja patsiendi jaoks on see nagu läheks ta kopsupilti tegema. "Rahastamine käib läbi perearsti, kes saab ka hiljem spetsialistilt vastuse endale," selgitas ta.

Ingerainen lisas, et raha sellise pöördumise eest tuleb perearsti eelarvest ja patsient selle eest ei maksa. Kui selgub, et patsient vajab korduvaid logopeedi- või psühholoogi visiite, siis juba selgub eraldi, kuidas rahastus toimub, näiteks ka rehabilitatsiooniplaani kaudu, sõnas ta.

Põhjus, miks õhtuste vastuvõttude eelarve on alatäidetud, on Ingeraineni sõnul ikkagi ressursipuudus, pole arste, kes seda teeks. Kuid maal seda kasutatakse, kasutati ka varem. "Kui varem avas perearst uksed bussi sissesõitmise aja järgi näiteks kl 7, siis nüüd saab ta selle eest ka tasu," rääkis ta.

Ingerainen lisas, et pereõe poole võiks pöörduda kõikide probleemidega. Õde on  tema kinnitusel piisavalt haritud, et otsustada, kas piisab tema teadmistest või tuleb pöörduda arsti poole. "Reeglina on perearstikeskustes juba telefonide vastuvõtjateks pereõde, kes kaardistab probleemid ja edastab arstile," rääkis ta.

E-nõustamise osas ütles Ingerainen, et perearstide selts sooviks, et neil oleksid vastas kõik haiglad, kes vastavaid erialasid pakuvad.

Haigekassa juht Tanel Ross lisas, et see küsimus võetakse üles järgmise aasta raviteenuste lepingute sõlmimisel. "Üldtingimuses on sees, et peab olema tehniline valmisolek e-konsultatsioonide tegemiseks," lausus ta. "Aga kas iga viimane kui üldhaigla seda pakkuma peab, on iseasi." Kiiret läbimurret ta ikkagi ei lubanud.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.