Ebola viirusel on ürgsed juured

Veel üsna hiljuti arvasid viroloogid, et verejookse ja palavikku tekitavad filoviirused – Ebola ja selle lähedane sugulane Marburgi viirus - tekkisid umbes kümme tuhat aastat tagasi. Uus uurimus nihutab ohtlike tõvestajate tekkimise kaugesse minevikku –  aega, kus tekkisid esimesed inimahvid.

USA Buffalo ülikooli teadlane Derek Taylor uuris oma kaastöölistega geene, mida viirused jätavad nakatamise ajal loomade pärilikkusainesse. Filoviirustele iseloomulikke geenijärjestusi leiti erinevate näriliste genoomist, kirjutab Tartu ülikooli teadusportaal Novaator.

Üks neist esines näiteks kahe hamstriliigi ja kahe uruhiireliigi genoomis täpselt samas kohas. Seega pidi viirus nakatama kõikide hamstrite ja uruhiirte ühist eellast. Uurija sõnul kuuluvad nii Ebola kui Marburgi viirus vanasse evolutsioonilisse liini ja nende viimane ühine eellane oli olemas 16-23 miljonit aastat tagasi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.