Eelmisel aastal oli ITKs 397 insuldipatsienti

Ida-Tallinna Keskhaigla neuroloogiakeskuses oli eelmisel aastal statsionaarsel ravil 397 insuldiga patsienti ning on hea tõdeda, et paljud neist on saanud võimaluse igapäevaellu naasta.

Insult on sageduselt kolmas surmapõhjus ning üks olulisemaid raske invaliidsuse põhjuseid Euroopas. Eestis haigestub aastas keskeltläbi 4500 erinevas vanuses inimest insulti ning elu jooksul maailmas iga kuues.

Insuldi tekkepõhjused jagunevad peamiselt kaheks: aju varustava veresoone ummistumine (90% juhtudest) või lõhkemine. Mõlemal juhul tekib ajukahjustus piirkonnas, mida vastav veresoon varustas ning insuldi sümptomid sõltuvad konkreetse ajupiirkonna funktsioonidest. Kõige tüüpilisemad insuldi tunnused on nõrkus ühes kehapooles, kõne- ja neelamishäired ning vähenenud tundlikkus. Insuldi esinemissagedus on seotud mitmete faktoritega, millest levinuim on kõrge vererõhk, samuti ülekaalulisus, diabeet, südame rütmihäired ja suitsetamine, ennetamisel  on oluline jälgida piisavat füüsilist aktiivsust ja  tervislikku toitumist.

„Insuldi kahtluse korral on oluline kiire tegutsemine - trombi lõhustamine ravimitega (trombolüüs) on küll efektiivne, kuid toimib vaid 4,5 tunni jooksul pärast trombi teket. Seetõttu on tähtis ära tunda insuldi sümptomid  ja võimalikult kiiresti kutsuda kiirabi, kuid veelgi olulisem on ennetustöö, et vähendada riskitegureid,“ sõnab ITK neuroloog Kersti Brems-Neuhaus.

Sisekliiniku ravikvaliteedijuhi dr Ene Mäeotsa sõnul on insuldi ravi ITK neuroloogiakeskuses kiire ja aktiivse patsiendikäitlusega ning jätkub taastusravikliinikus patsiendi efektiivsemaks paranemiseks. „Meie neuroloogide töö head tulemused olid ära märgitud ka Eesti Haigekassa poolt läbiviidud insuldiravi auditi tulemustes. Tunnen heameelt selle üle, et neuroloogiakeskuses ei piirduta üksnes insuldi raviga, vaid oleme panustanud tuntavalt ka insulti ennetavasse tegevusse. Koostöös kardioloogide ja sisearstidega on töö korraldatud selliselt, et südame rütmihäirega patsiendi esmase või korduva insuldi riski võimalikult vähendada,“ selgitab dr Mäeots.

ITK taastusravikliinikus on patsientidel võimalik saada insuldijärgselt mitmekülgset toetavat ravi, mille eesmärgiks on taastada patsiendi elukvaliteet, viia ta tavaellu ning vähendada insuldijärgseid tüsistusi.

Siinses neuroloogiakeskuses oli eelmisel aastal statsionaarsel ravil 397 insuldiga patsienti, nendest 66 haigel sai rakendada trombolüüsi.  Sel aastal on trombolüüsi teostatud juba pea 80 haigel.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.