Uuel aastal liitub e-konsultatsiooniga rohkem arste

Alates tulevast aastast peaks pere- ja eriarstide vaheline e-suhtlus laienema ka Tartu Ülikooli kliinikumile ning hõlmama rohkem erialasid, kirjutas Postimees Tervis.

Pere- ja eriarsti vahelist tihedat koostööd võimaldavat e-konsultatsiooni pakub praegu vaid Põhja-Eesti regionaalhaigla, ehkki haigekassa juhi Tanel Rossi sõnul nõutakse haiglatega sõlmitud lepingute üldtingimustes vastavat tehnilist valmisolekut.

«Me oleme e-konsultatsiooniga nagu Tallinna-Tartu maanteel kuskil seal Kosel,» tõdes perearstide seltsi juht Diana Ingerainen, lisades, et IT-valdkonnas on ära tehtud väga suur töö, kuid haiglatelt nõuab toimiv süsteem tehnilise valmisoleku kõrval ka töö ümberkorraldamist.

Ingerainen selgitas, et e-konsultatsioon võimaldab perearstil koostöös eriarstiga patsienti ravida ja tema seisundit jälgida, säästes seeläbi patsiendi aega.

Kuidas e-konsultatsioon täpsemalt töötab? Kõigepealt tuleb patsient perearsti juurde ja perearst kirjeldab ära tema terviseisundi. «Selleks, et see kirjeldus tekiks, on perearstide selts teinud koostööd mitme erialaseltsiga. Iga seltsiga me räägime läbi, millised seisundid on konkreetse eriala spetsiifilised. Tegelikult ei ole seda enne Eestis ka tehtud –  et näiteks seljavalu ei ole otseselt neuroloogi erialasse kuuluv, aga kui sellega kaasnevad teatud neuroloogilised nähud, siis kust maalt hakkab kuuluma? See eeltöö on väga suur,» selgitas Ingerainen.

Perearsti kirja pandud patsiendi terviseseisundi kirjeldus läheb tervise infosüsteemi, kust eriarst tõmbab need andmed alla. «Ja siit võib tulla mitu varianti – võibki tulla e-konsultatsioon. Näiteks mina olen konsulteerinud uroloogilist patsienti ja uroloog annab mulle nõu: alusta ravi sellega ja poole aasta pärast saada mulle uuesti tema näitajad. Siis võib tekkida selline variant, et eriarst võtab patsiendi üle ja esimene kohtumine on tihtipeale juba uuring – uuringuplaan tehakse eelnevalt ära.»

Kui eriarst otsustab patsiendi üle võtta, teatab ta sellest tervise infosüsteemi ja haigla võtab patsiendiga ise ühendust. «See on väga kenasti käima läinud ja patsiendid on ka selle variandiga väga rahul, et nad ei pea sada korda kuskil käima,» kinnitas Ingerainen. 

Praegu on võimalik kasutada uroloogi, endokrinoloogi, kopsuarsti, reumatoloogi ja kõrva-nina-kurguarsti e-konsultatsiooni, 2015. aastast lisanduvad nimekirja ka hematoloog, neuroloog ja pediaater.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.