Terviseameti ekspert: gripiviiruse teste on erinevaid, aga parimad on komplekstestid

Terviseameti nakkushaiguste labori juhataja Külli Rae tutvustas neljapäevasel gripifoorumil gripiviiruse laboratoorse analüüsi võimalusi Eestis.

Ta rõhutas, et kui otsida grippi ühe kindla testiga ja vastus on negatiivne, võib olla, et lihtsalt selle testiga viirus välja ei tule. "Soovitus on testimisel ikkagi komplekside poole vaadata, ehkki need on kallimad," rääkis Külli Rae.

Järgneb Külli Rae ettekande kokkuvõte.

On neli põhilist grupiviiruse tuvastamise viisi. Esimene on gripiviiruse antigeeni määramine. Edasi gripiviiruse RNA tuvastamine. Siis gripiviiruse vastaste antikehade määramine. Viimaseks, kuldmeetodina, gripiviiruse isoleerimine ja paljundamine rakukultuuris. Viimast tehakse harva, kuna on pikaajaline, kuid on samas väga vajalik.

Enam kasutatakse viiruse RNA tuvastamine PCR analüüsiga. Tulemuse peaks saama 4-5 tunni jooksul. Analüüsi on võimalik teha proovist 10 esimese päeva jooksul haigestumisest, tundlikkus on kõrge. Selle edasiarendus on real-time PCR, kuid selle analüüsi maksumus on tunduvalt suurem kui eelmisel. Hinnaklass haigekassa koodi järgi on 70 eurot.

Viiruse antigeeni määramine IF meetodil on hea ja tuntud. Tundlikkus tootja poolt on määratud kõrge, kuid on inimlik faktor, mis võib tekitada vigu. On seda püütud asendada seetõttu masinatega, analüsaatoritega. Proov tuleb võtta 5 päeva jooksul sümptomite tekkimisest. Tulemus tuleb 2-3 tunni jooksul. Eestis seda pole terviseameti laboris, kuid mõnes kohas on.

Viirusvastaste antikehade määramine sobilik siis, kui haigusest on nädal juba möödas. Tulemuse saab küll ruttu, kuid haige on juba kaua oodanud. Küll on see oluline terviseametile statistika jaoks.

Viiruse isoleerimine rakukultuuri meetodil on kasutusel ainult terviseameti laboris Eestis. See on kapriisne meetod, eeldab head kogemust. Aastas tehakse umbes sadakond proovi. Tulemus tuleb kaua, kolm nädalat, kuna kultuuri kasvatamine võtab kaua aega.

Kiirtestidest. Kasutusel on need tervishoiuteenuse osutajate juures. Siin tuleb tähele panna tootja spetsifikatsiooni, mille jaoks on test ette nähtud. Peab ette teadma, mida test võimaldab leida. On testribasid, mis annavad positiivse tulemuse vaid A-viirusele, või ei tehta vahet A- ja B-gripiviirusel. Kui tehakse viimasel juhul ka vahet, on test seetõttu kallim. Tulemus tuleb 5-15 minuti jooksul, aga küsimus on ka tundlikkuses. Valepositiivsete ja valenegatiivsete tulemuste protsent on küllaltki suur. Proovi saab võtta mitte hiljem kui 5 päeva pärast haigusnähtude ilmnemist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.