2. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Hea sõna mõju on teaduslikult tõestatud

Seda, et valuravi juures on oluline ka psühholoogilise abi osutamine ning halba sõnumit suudetakse paremini vastu võtta, kui selle edastaja on empaatiline, kinnitavad ka aju-uuringud, rääkis konverentsil Põhja-Eesti Regionaalhaigla anestesioloog-valuarst Pille Sillaste.

Sillaste tõi välja, et neliteist aastat tagasi valukabinetis tööd alustades sai talle üsna kiiresti selgeks, et ta ei saa oma patsiente aidata, kui rebib kontekstist välja üksnes füüsilise valu ja püüab seda ravimitega leevendada. Vaja on pöörata tähelepanu ka teistele valu liikidele. Kuidas mõjutavad sõnad ja kehakeel seda, kuidas inimene sõnumi vastu võtab ja millist mõju see talle avaldab, on teaduslikult analüüsitud. “Sõnad on tohutult olulised,” kinnitas Sillaste, kes tugines oma ettekandes eelkõige Itaalia teadlase Fabrizio Benedetti uuringutele. Sillaste märkis, et valu- ja aju füsioloogia uuringutes on viimastel aastakümnetel toimunud suur hüpe tänu võimalusele kasutada funktsionaalset magnentresonants-tomograafiat.

On leitud, et sõna positiivne jõud avaldub platseeboefektina. Sillaste tõi näiteks uuringu, kus postoperatiivselt manustati haigetele valuvaigistit. Valu leevendumise tase oli suurem, kui ravimit andis empaatiline õde või arst, kes tegi seda selgitades, mida ta teeb, ja väiksem, kui valuvaigistit süstis aparaat. Kui meedikud annavad oma sõnade ja kehakeelega patsiendile positiivse signaali, hakkab patsiendi ajus vabanema rohkem aju enda toodetavaid opioidseid ja ka mitteopioidseid valuvaigisteid. Sellega kaasneb valuimpulsside pidurdumine ja pidurdub ka stressihormoonide vabanemine neerupealisest, näitavad uuringud.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099