Soola lisama ei pea, uudne elektrilusikas annab toidule maitse

Kui supp on mage, siis võime sellele soola lisada. Ent võime ka jätta soola lisamata ja süüa edasi hoopis Araabia Ühendemiraatides välja töötatud erilise lusikaga, millesse asetatud elektroodid lasevad keele otsa tillukesi vooluimpulsse, mis tekitavad soolase maitse aistingu, vahendas ERR Teadusuudised.

Nii saame ka soola tarbimist vähendada, kui näiteks arst on seda soovitanud, aga magedat suppi ka lürpima ei pea. Lusika loojad Nimesha Ranasinghe Abu Dhabi New Yorgi ülikoolist ja ta kolleegid on valmis teinud ka joogile lisamaitset andva pudeli, mille suul asuvad samuti pisikesed elektroodid. Kui neist lusika või pudeli elektroodidest juhtida läbi erisuguse sageduse ja tugevusega voolu, siis võime sööjale või joojale tekitada soolase või hapu või ka hoopis kibeda maitseelamuse.

Katsetest selgus, et elektriline maitseloome on edukas 40-83 protsendil juhtudest. Olenevalt sellest, millist maitset saada sooviti. Kõige raskem oli tekitada kibedat maitset. Mõned katseisikud ütlesid ka, et neid häiris elektroodide eneste metalne maitse ehk siis teadlased peavad veel asjaga veidi edasi tegelema. Ent seni tehtust kavatsevad nad ülevaate anda järgmisel nädalal Ameerika Ühendriikides Florida osariigis Orlando linnas toimuval multimeediakonverentsil.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.