Itaalia ekspert Eestis: ravimikulude riskijagamine on moodsa ravi tulevik 

Täna ravimitootjate liidu korraldatud ümarlaual riskijagamisest rääkis Itaalia kogemusest R&D Rahvusliku Meditsiini Akadeemia direktor Nello Martini.

Itaalias on ravimkulude jagamine ehk cost sharing toimunud juba 10 aastat. Itaalia on suuruselt Euroopa kolmas turg ja kuues maailmas. Itaalias on kõigile ravimid ka sisuliselt tasuta, mis on unikaalne olukord. Mõnes regioonis tuleb maksta sümboolne 1-3eurone tasu, kirjeldas Martini tausta.

Perspektiivis 2017. aastaks on maailams ravimituru esikohal USA, järgneb Hiina, Jaapan, Brasiilia, Saksamaa ja Prantsusmaa. Itaalia on seitsmes.

Eesti ja Itaalia võrdluses torkab silma, et Eestis on  uute ravimite kättesaadavus  üks viletsamaid Euroopas. 2012. aasta statistika järgi Itaalia ja Eesti ravimiametite numbritest selgus, et Eestis on kulutused ravimitele elaniku kohta märksa suuremad kui Itaalias, tõdes Martini. Samas on Eestis kulutused onkoravimitele kasvanud: 2007 olid need 11% kogukäibest, 2011. aastal juba 18,4%.

Eriti onkoloogiaravis on tulevik kombineeritud ravimitel, mitmesuguste mutatsioonide tõttu, jätkas ta. "Ravimihind peab baseeruma selle kliinilisel väärtusel," lisas ta. 

Martini tõi näiteks onkoravimi, kolorektaalvähi metestaase jm ravima mõeldud bevacizuman (kaubamärgi nimi Avastin®, tootja Genentech/Roche), mis annab erinevaid ravitulemusi. "On võimalik maksta otse kliinilise väärtuee eest. On võimalik ka see, et kulusid jagatakse teatud osas, näiteks ka tulemuste pealt," jätkas ta. Näiteks kui aga kolm kuud ravi pole andnud mingei loodetud tulemusi, siis maksab ravimifirma ravimi hinna raviasutusele tagasi. Neid juhtumeid on Itaalia praktikast samas üksikuid. Enamasti on praktika kas täielik riskijagamine või osaline riskijagamine.

Või teine näide, jätkas Martini, tuues näiteks pertuzumab.(kaubamärgi nimi Perjeta), mis on mABs combo onkoravim. Kui see ravim ei mõju, siis kannab kulud ravimifirma Genentech Inc (Roche tütarfirma). Ravimifirma maksab kulud haiglale tagasi. "Haigla ei maksa kinni läbikukkumist, vaid innovatsiooni," rõhutas Nello Martini.

Samamoodi toimitakse Itaalias C-hepatiidi ravimiga Sovaldi® (sofosbuvir, Gilead Sciences) või jagatakse kuludsid NSCLC (Non-Small Cell Lung Cancer) ravis.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.