Rinnapiima tüvirakud võivad saada imikute organismi osaks

Emad ei anna rinnapiimaga imikule edasi vaid toitaineid. Muu hulgas näidati paar aastat tagasi, et see sisaldab tüvirakke, mille omadused sarnanevad embrüonaalsetele tüvirakkudele. Värske töö kohaselt võib imiku organism neid erinevate kudede ehitamise juures ka aktiivselt kasutada, vahendasid ERR teadusuudised.

Lääne-Austraalia ülikoolis töötav Foteini Hassitou leidis 2011. aasta lõpus, et rinnapiimas leidub tüvirakke. Erinevalt keharakkudest suudavad need diferentseeruda mitmeteks erinevateks keharakkudeks. Kuigi rinnapiimas leiduvate tüvirakkude omadused polnud embrüonaalsete tüvirakkudega identsed, oli nende arengupotentsiaal siiski võrreldav. Viimane tõstatas koheselt ka küsimuse, kas emalt pärinevad rakud täidavad imikute kehas ka mingit funktsiooni või lagundatakse need lihtsalt ära. Hiirtega tehtud katsed viitavad, et nendest saab siiski osa imiku organismist.

Hetkel jääb ebaselgeks, kas rinnapiima tüvirakkude ülesanne on lihtsalt järeltulija arengut toetada või on sellel sügavam evolutsiooniline põhjus – näiteks järeltulijat ema rinnapiima ja selle leiduvate valkude suhtes tolerantsemaks muuta.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.