Täna tähistatakse diabeedipäeva

Iga teine diabeedihaige ei tea, et tal on diabeet. Selleks, et tõsisele haigusele tähelepanu pöörata, saab täna Selverites üle Eesti tasuta mõõta veresuhkrut.

Diabeeti ei saa ravida, aga diabeedi kontrolli all hoidmine aitab ära hoida hilisemaid tüsistusi, mille hulka kuuluvad pimedaksjäämine, neerukahjustused ja jalgade amputeerimine. Eesti Laste ja Noorte Diabeedi Ühingu (ELDÜ) juhatuse liikme Piret Loometsa sõnul on hea diabeedi kontroll oluline ja kordades odavam kui tagasipöördamatute tüsistuste ravi. “Põhjamaades, kus diabeeditarvikud on kõigile kättesaadavad, tehtud uuringud näitavad, et I tüüpi diabeeti haigestunud inimese eluiga võib tänapäeval olla pikem diabeeti mittepõdevast inimesest, kuna diabeeti põdev inimene pöörab suurt tähelepanu tervislikule toitumisele ja kehalisele aktiivsusele,” selgitas Loomets.

Kahjuks on Eesti Haigekassa Tartu Ülikoolist tellitud insuliinipumbaravi kulutõhususe uuringu põhjal seisukohal, et pumbaravi ja pidev veresuhkru jälgimine ei ole kulutõhusad, kuna nende hinnangul pole inimese tervise hoidmise pikk perspektiiv oluline. Loometsa hinnagul jäi uuringu tegijatel hindamata tervikpilt. “Arvestada tuleb seda, et täna diagnoosi saanud inimene peab ravimite ja tarvikute toel oma tervist hoidma terve eluea. On ju selge, et täna diabeeti põdeva inimese ravivahenditesse investeeritud eurod võimaldavad tulevikus kokku hoida sama inimese kümnetesse tuhandetesse eurodesse ulatuvaid ravi- ja sotsiaalabikulutusi,” ütles Loomets.

Tervikuna on võrreldes viie aasta taguse ajaga Eestis diabeediravi osas kindlasti olukord paranenud. Ravitarvikutest on muutunud kättesaadavamaks veresuhkru testribad, süstenõelad ning torkevahendid. Haigekassa hüvitab osaliselt lastele pumbaravi ja pideva veresuhkrutaseme jälgimise sensoreid, kuid kahjuks mitte piisavas koguses.

Eesti põeb 1. tüüpi diabeeti 630 last, nendest 300-l on insuliinipumbad. Valdava enamuse isnuliinipumpadest on Eesti lapsed saanud heategevuse toel. ELDÜ poolt läbiviidud uuringu kohaselt vajavad insuliinipumpa veel vähemalt 100 last. Kahjuks ei suuda enamus Eesti peresid 1600 eurose omaosalusega kõige kaasaegsemat insuliinpumpa lapsele osta. Sellest vajadusest tingituna alustabki ELDÜ heategevuskampaaniaga lastele insuliinipumpade soetamiseks. 

Kampaania kolm videoklippi leiab hõlpsasti YouTube-st:

http://youtu.be/odglwBxp2V8

http://youtu.be/8aicRm5uJRE

http://youtu.be/_CrTMkLqAmE

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.