Pool aastat võrdlusriikide hindade refereerimist

Poole aasta eest tehtud seaduse muudatustega laiendasime ja täpsustasime seda põhimõtet, et ravimi hinnakokkuleppe sõlmimisel ja muutmisel, sh pikendamisel, tuleb juhinduda teistes kindlates riikides kehtivast ravimihinnast. Eesti jaoks on need riigid Läti, Leedu ja Slovakkia, rääkis sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juht Dagmar Rüütel.

Kui hinnakokkulepe on sõlmitud, aga aja möödudes muutuvad teistes riikides ravimite hinnad, oleks vaja ajakohastada ka Eestis kehtivat hinnakokkulepet. Kokku sai lepitud ka selle, kuidas toimida, kui kokkuleppepele ei jõuta: tuleb algatada menetlus ravimi välja arvamiseks. Seni, kuni ravim on välja arvatud või on uuele hinnakokkuleppele jõutud, tuleb piirhinnaks kehtestada madalaim ravimi hind märgitud riikidest.

Sellele on ka n-ö tagavaravariant: kui ravimid jäävad võrdlusriigi hinnaga loetellu püsima ja see ei ole patsiendile enam kättesaadav selle piirhinna tõttu, siis on võimalik taotleda haigekassalt täismahus ravimi hinna hüvitamist. Need olukorrad aga lahendatakse juhtumipõhiselt ja positiivset lahendit garanteerida ei saa.

Kas see on unikaalne mehhanism? Sella aasta seisuga kasutab seda meetodit enamik ELi riike, on üksikud, kes seda ei vaata, ei refereeri ja keda see ei huvita, millised konkreetse ravimi hinnad teistes riikides on. Neil põhineb ravimi majanduslik hindamine valdavalt kulu­tõhususel.

Muudatuse mõjuprognoosi tegime valmis 2013. aasta eelnõu ettevalmistamisel.  Toonase seisuga oli meil 610 hinnakokkulepet, mida oli vaja muuta, ja andmebaasist nägime, et 15% (91 ravimit) oli selliseid, mis ületasid võrdlusriikide kõrgeimat hinnataset. Erinevused jäi küllalt laia vahemikku ehk pakendi kohta 0,22 senti kuni 207 eurot. Kui paljudel juhtudel see hinnakokkuleppe pikendamine edukalt võiks õnnestuda, ei olnud prognoositav ja küsitlus-uuring poleks olnud ka usaldusväärne.

Tulemuste puhul saab öelda, et samas suurusjärgus täismahus hinnakokkuleppeid on olemas ka täna. Muudetud on selle poole aasta jooksul 46 hinnakokkulepet ehk 81st umbes nii palju, nagu ette oligi näha. Hinnamuutused jäid suhteliselt samasse vahemikku, mida ennustatud sai ja sääst arvestatud sellest hinnamuutusest, korrutades läbi kasutajate arvuga, on aasta perspektiivis umbes miljon eurot. Tüüpilisemalt on väljaarvatavate ravimite puhul tegemist vana ja odava ravimiga. Just need kipuvad Eestis kujunema hinnas kõrgemaks ja nende hinna langetamist ei olda nõus tegema, ehkki teistes riikides on sama ravim madalama hinnaga. Ei ole joonistunud välja ühte-kaht ravimitootjat, kes ei ole nõus: need on erinevad ja pigem on see küsimus kinni ravimis.

Kokkuvõte Meditsiiniuudiste ravimi­seminarilt 12. novembril.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.