Gripivaktsiin ergutab kaitset ka mineviku viiruste vastu

Igal sügisel pakutav gripivaktsiin aitab organismil teada-tuntult võidelda kolme või nelja gripitüvega. Värske töö viitab aga, et vaktsineerimine näib tugevdavat kaitsemehhanisme ka kõigi teiste tüvede vastu, millega on organism eelnevatel aastatel kokku puutunud, kirjutas ERRi teadusportaal.

Teadlased võtsid uurimuses vaatluse alla 69 vietnamlast, kellelt oli kogutud vereproove aastatel 2007-2012. Perioodi vältel polnud neist mitte keegi end gripi vastu vaktsineerinud, kuid nad olid viirustega kokku puutunud ja mõnikord ka haigeks jäänud.

Töörühm lõi vereproovis leidunud antikehade alusel kolmemõõtmelise arvutimudeli, mis kaardistas, kui tugev oli nende immuunvastus ühe või teise gripitüve vastu.

Teadlased leidsid, et kõige paremini oli organism kaitstud viiruste vastu, mis ringlesid ajal, mil uuritavad olid umbes kuueaastased. Näiteks leidsid nad, et 2009. aastal grippi haigestunud vietnamlase immuunsüsteem hakkas valmistama agaralt antikehi 1970. aastatel ringelnud viiruste vastu.

Prooviks kõrvutasid nad tulemusi kahe teise tööga, mis käsitlesid kahte H3N2 viiruse vastu kaitsvat vaktsiini. Üks vaktsiinidest põhines juba aastaid rahva sees ringelnud Wuhan/1995 tüvedel, teine aga tüvel, millega enamus inimesi veel kunagi näinud polnud.

Teadlased leidsid, et uuel tüvel põhinev vaktsiin kaitses Wuhan/1995 tüvede vastu esimesest isegi veidi paremini. Töörühm järeldab, et mõistlikum on luua tulevikku vaatavaid vaktsiine.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.