Autor: Kadi Heinsalu • 29. november 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Uder: haigekassa istub kunstlikult reservide otsas

Tänaasel arstide liidu volikogus ettekande teinud riigikontrolli auditijuht Liisi Uder sõnas, et

Ta esitles tänasel volikogul riigikontrolör Alar Karise ettekannet, kes ise tulla ei saanud. Hetkerahastamise võtmekohad on tema sõnul, kust raha kulutamiseks tuleb. "Suurem hulk on neid inimesi, kes ravikindlustusse ise ei panusta," tõdes ta. "Täna sõltub ravikindlustuse tulevik sellest, kui hästi läheb neil 47,5%, kes töötasid 2013. aasta seisuga." Samas patsientide omaosalus on viimastel aastatel vähenenud, see oli 2013 22%. "Sisemiste ressursside arvelt on võimalik kokku hoida, kuid mitte lõputult," tõdes ta.

 Uder jätkas ravikindlustuse kolmest dimensioonist, et ravikindlustatute arvu kasvatamine ei ole iseenesest probleem, sest kes vähegi on aktiivsed, on ka kindlustatud. Patsiendi omaosaluse vähendamise kohta mainis ta, et selle oluline kasv viiks ühiskonna veel sügavamasse polariseerumisse. Kolmas dimensioon on tema sõnul see, et kui on rohkem raha, saab rohkem teenuseid, ravimeid pakkuda või ootejärjekordi lühendada. "Huvitav on see, et aastast-aastasse kasvab tervishoiu rahastamine, aga kasvavad ka järjekorrad," lausus ta. "Kasv tekib seetõttu, et teenuse hind kasvab, kättesaadavus on oluliselt halvenenud. Ja ühel hetkel tuleb piir ette, sest ka arste ei jagu ja ületööd on palju.."

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099