PWC leidis üllatavaid erinevusi haigekassa makstava ja tegelike kuludega

Audiitorfirma PWC, kes tegi suveks haigekassa palvel analüüsi tervishoiuteenuste hinnakujundusest, tõi välja üllatavad järeldused hinnamudeli ja tegelike kulude erinevustest.

Kokkuvõte sellest teemast on uuringu lehekülgedel 31-32.

Uurimus tehti viie haigla (PERH, kliinikum, Pärnu haigla, ITK ja Rakvere haigla) andmetest aastast 2012. Audiitorid leidsid märkimisväärseid erinevusi 5 haigla kogukulude ja haigekassa poolt finantseeritavate kuludev vahel. Erinevused olid ka haiglate vahel. Näiteks operatsiooni lisavahendid olid ühel haiglal 33% osas tegelikest kuludest vähem rahastatud, samas kui teisel haiglal jällegi tegelikust kulust 62% võrra rohkem rahastatud.

"Samas kulumetoodika oli ühine ja teenuse hinnad haiglatele võrdsed," lisasid audiitorid oma ettekandes.

Töö käigus jõudsid nad järeldusele, et suurimad erinevused tegelike kulude ja rahastamise vahel on tööjõukuludes ja materjalikuludes. Negatiivse poole pealt on tööjõukulud tegelikkusega võrreldes kaetud 12% ulatuses väiksemal määral, mis on rahaliselt võttes oluline ja suur summa. Samas materjali finantseeritakse tegelikkusega võrreldes 49% ulatuses rohkem.

Audiitorfirma hoiatab, et kui ei suudeta pikema aja jooksul tagada optimaalset hinnakujundust, tekib süsteemi mitmeid olulisi riske. Näiteks võivad kasumlikud valdkonnad liikuda erasektori kätte. Haiglate vahel võib tekkida ebaterve konkurents, näiteks kahjumlikuma teenuse puhul suunatakse haige teise raviasutusse. Lisaks tingib see olukorra, kus patsiendile tehakse kalleid uuringuid, mida ta ei vaja, aga mis raviasutusele on kasulikud.

 

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.