Külalised toovad värskeid tuuli

Külaliste leiba jagub ikka ja kui kaovad külalised, kaob ka leib.

Umbes nii võib kokku võtta ka meie maakonnahaiglate majandusseisu, mis sõltub praegu otseselt külalistest.

Meditsiiniuudiste toimetus leiab, et külalisarstid on hea ettevõtmine, mis hoiab viimsegi elu koondumise eest vaid Tallinna ja Tartusse.

Jah, majanduslikult oleks muidugi efektiivsem, kui meil oleks vaid kaks haiglat – üks Tallinnas ja teine Tartus. Sest loomulikult on patsienti odavam arstile vedada kui haiglat pidada ja arste palgata.

Samuti peaksid ratsionaalsed inimesed elama vaid suurtes kortermajades ja sööma sööklas. Tänan, ei! Sellises riigis või siis selles suunas pürginud riigis me juba kunagi elasime ja sinna tagasi enam ei taha.

Seega ei saa lähtuda vaid numbritest ja elu ning sellega koos haigladki peavad jääma ka maakondadesse. Ja muidugi tähendab see, et neis haiglates peavad töötama ka arstid.

Nii võibki öelda, et külalisarstide süsteem on tegelikult väga hea. Maakonnahaiglad saavad omale meedikuid ja suurhaigla tohter on sunnitud väljuma oma mugavustsoonist ja vaatama, mida elu perifeerias endast tegelikult kujutab.

Tõsi, pendeldamine on tülikas. Peab jälle minema ja tulema. Kuid sellisel elul on ka positiivseid külgi. Ei teki rutiini. Õhtul saab vahel välja jalutama ka näiteks sellises kuurordis nagu Haapsalu.

Kui nüüd edasi fantaseerida, siis suvel võiks ju ka oma perekonna kaasa organiseerida. Abikaasa, kui ta just arst ei ole, saaks ehk mõned päevad oma tööd üle veebi teha ja lapsedki oleks ilmselt vaheldusega päri.

Tegemist on kahtlemata oma mugavustsoonist väljumisega, kuid mis see inimkonna ajalugu ongi muud kui pidev oma piiride ületamine ja kohanemine. Et kohanemine oleks võimalikult valutum, tuleb leida ka helgemaid külgi  ja näha takistuste asemel võimalusi: näha teist keskkonda, tutvuda uute kolleegidega, viia kõrgetasemelist tervishoiuteenust maahaiglatesse, viia sealsetele kolleegidele värskeid tuuli.

Ja lõpuks, kui ka maa-arstid saavad käia suurhaiglates külalisteks, siis ei kõlagi ehk maakonnahaiglasse tööle minek noortele tulevikus enam kui enda elusalt matmine ja juba eos mandumisele määramine.

Meditsiiniuudiste juhtkiri

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.