Lõpetatud on vaid üksikud hinnakokkulepped

Postimees Tervise lugeja küsis, miks on sotsiaalministeerium kehtestanud uued kokkuleppehinnad ravimitele, millel pole odavamat analoogi.

«Näiteks 100-protsendilise soodustusega peaks patsient maksma ravimite eest 1,27 eurot, tegelikult aga peab ühe karbi Rivotrili eest maksma 2,90 eurot. Korrutage see kuuega, nagu mõnel inimesel vaja on, ja saate aru, milline hinnatõus on see olnud.  Üks karp 50-mikrogrammist L-thyroxini maksab 2,52 eurot. Valiks hea meelega odavama ravimi, aga seda ju pole olemas,» kirjutas ta.

Vastab sotsiaalministeeriumi teavituse peaspetsialist Armo Vask:
Selliste ravimite kohta, millel ei ole soodusravimite loetelus sama toimeaine ja manustamisviisiga analoogi, sõlmitakse hinnakokkulepped.

Hinnakokkulepped tuleb üks kord aastas üle vaadata ja kui konkreetse ravimi hind Eestis on kujunenud kõrgemaks kui teistes Euroopa Liidu liikmesriikides (Eesti võrdlusriikideks on Läti, Leedu ja Slovakkia), saame hinnakokkuleppega jätkata juhul, kui müügiloa hoidja korrigeerib ravimi hinda ka Eestis.

Hinnakokkulepet saame pikendada kõrgeima Eesti võrdlusriigis kehtiva hinna tasemel ja sellisel juhul täiendavat patsiendi omaosalust ei teki. Kui ravimitootja ei ole nõus oma ravimi hinda Eestis korrigeerima, siis kaotab hinnakokkulepe kehtivuse. Kuni uue hinnakokkuleppe sõlmimiseni või ravimi väljaarvamiseni soodusravimite loetelust kehtestatakse ravimile piirhind Eesti võrdlusriigis kehtiva hinna tasemel.

Näiteid sellistest hinnakokkulepete lõppemistest on seni olnud üksikuid, ravimid Rivotril (müügiloa hoidja Roche Eesti OÜ) ja L-Thyroxin (müügiloa hoidja Berlin-Chemie AG (Menarini Group)) on kahjuks ühed neist.

Ravimi Rivotril 2mg N30 tootjahind Eestis on ligikaudu 50 protsenti kõrgem kui sama ravimi kõige kõrgem hind Eesti võrdlusriikides. Seetõttu on ravimi hind apteegis 3,85 eurot, millest hinnakokkuleppe puudumise tõttu hüvitab haigekassa 0,96 eurot.

Ravimi L-Thyroxin 50mcg N100 tootjahind on Eestis ligikaudu 15 protsenti kõrgem kui sama ravimi kõige kõrgem hind Eesti võrdlusriikides. Seetõttu on ravimi hind 3,87 eurot, millest hinnakokkuleppe puudumise tõttu hüvitab haigekassa 1,35 eurot.

Tahaksime loota, et nende ravimite müügiloa hoidjad nõustuvad juba lähiajal viima oma ravimite hinnad Eestis vastavusse teistes riikides kehtivate hindadega, misjärel saame hinnakokkulepped sõlmida ja patsiendi omaosalus langeks taas 1,27 eurole.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.