Ministeeriumid toetavad maa-apteegi loomise seadust

Eelnõu eesmärk on tagada apteegiteenuse kättesaadavus väiksema nõudlusega (maa) piirkondades, kus üldapteeki ega selle struktuuriüksust ei ole ning lähim apteegi tegutsemiskoht jääb kohalike elanike jaoks kaugele.

Eelnõu kohaselt otsustab üldapteegi struktuuriüksuse asutamise vajaduse üle kohalik omavalitsusüksus – kas peetakse vajalikuks üldapteegi struktuuriüksuse olemasolu või korraldatakse elanikele ravimiabi teisiti piisavalt tõhusalt (näiteks internetiapteegi kaudu). Eelnõu kohaselt võib kohalik omavalitsusüksus ravimiametile taotluse esitada, kui lähim üldapteegi tegutsemiskoht jääb vähemalt 2000 ühe või mitme kõrvuti asuva kohaliku omavalitsuse territooriumil elavast elanikust kaugemale kui 30 kilomeetrit.

Eelnõu kohaselt kohustab ravimiamet väiksema nõudlusega piirkonnas apteegiteenust osutama sellist üldapteegiteenuse osutamise tegevusloa omajat, kes on Eesti suurematesse linnadesse (Tallinn, Tartu, Pärnu, Kohtla-Järve ja Narva) asutanud vähemalt kümme apteeki ja kelle tegutsemine on kõige tulusam. Ravimiamet võtab otsuse tegemisel arvesse üldapteegiteenuse osutaja ravimite käivet, üldapteekide arvu ja juba asutatud struktuuriüksuste arvu. Tegemist on kaalutlusotsusega, mille tulemusena leitakse asjakohaseim üldapteegiteenuse osutaja, kellele esitatakse üldapteegi struktuuriüksuse asutamise kohustus.

Eelnõu kohaselt tuleb üldapteegiteenuse osutajal ravimiameti poolt pandud kohustus täita 180 päeva jooksul, näiteks leida sobivaimad ruumid ja vajalik personal, hankida töövahendid. Kohustus kehtib kuni 5 aastat või kuni muutub olukord selles omavalitsusüksuses, näiteks asutatakse teine lähemal asuv apteek või elanike arv piirkonnas väheneb.

Sotsiaalministeerium toetab eelnõu esitatud märkustega arvestamisel. Justiitsministeerium ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium toetavad eelnõu ja selle eesmärki.

Eelnõu on kavandatud jõustuma 2015. aasta 1. juunil.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.