Aug: Reaalne inimene vajab reaalset arsti

Eesti Arstide Liidu president jaanuarist 2015 Lembi Aug esines Meditsiiniuudiste poolt korraldatud konverentsil Meditsiin 2014.

Aug: Kaadrid otsustavad kõik. Seni kuni pole e-inimest ja e-arsti, siis reaalne inimene tahab minna reaalse arsti juurde. Eestis on TAI statistika järgi 33,4 arsti 10 000 inimese kohta. 75% arstidest on naised. Eesti eriarsti keskmine vanus on 55 aastat. Kõige nooremad arstid töötavad meil piirkondlikes haigetes. Kõige rohkem töötavad 50-59aastased arstid.

Töölepinguseaduses on päris ilusti ära toodud, kui palju peab tööd tegema ja puhkama. Arstide liit püüdis sel kevadel selgust saada, milline on töökoormus tegelikult. Inimesed tunnistasid, et nad tegelikult töötavad rohkem.

TAI vaatas, palju täiskohaga arstid töötasid ühes kuus. Statistika näitas, et töö- ja puhkeajaga olid asjad nagu korras.

Ainult 40% arstidest ütles, et kõik nende töötunnid lähevad arvesse. Tegelikult tehti ka käsunduslepinguga, tüki alusel jne.
Keskmine Eesti arsti koormus kuus on 191,5 tundi, kui statistikasse jäid arstid, kes tõesti töötasid sel kuul täiskoormusega.

2013. aastal osales stressiuuringus 31 riiki. 71% inimestest ütles, et tööstressi tekitab töö kaotamise oht ja töö ümberkorraldamine. Nüüd kui me räägime jälle ümberkorraldustest, siis on stress pidevalt. Ülekoormus ja pidev ajahädast tingitud stress tekib enim korralikel töötajatel.

Mõeldaksse psühholoogilistele ohuteguritele nagu näiteks monotoonne või töötaja võimetele mittevastav töö. Siia alla käib ka majast väljumise võimaluse puudumine.

Eestist pidev lahkumine - lähevad nii noored kui ka vanad. Töö eeldab pidevalt intensiivset mõtlemist ja otsuste vastu võtmist. Piiritlemata vastutus. Ebamäärane töökorraldus. Lisakohustused, mis ei ole seotud arstliku tegevusega - siia kuulub tegelemine sotsiaalhoolekandega. Motivatsiooni puudumine. Arsti ametis pole tegelikult suuri karjäärihüppeid võimalik teha. Negatiivne tagasiside tööandja poolt ja ühiskonnas üldiselt. Samuti tuleb aru saada, et sõltumata tehnilisest innovatsioonist, kui haigla uksest lükatakse sisse ikka minimaalsete elutunnustega patsient, siis ei tule ta sealt tuljakut tantsides välja. Sellest tuleb lõpuks aru saada

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.