Meeleavaldajatega suhtles vaid Gräzin  

Eile Toompeal piketeerinud apteekrid on nördinud, et tuhandeid kogutud allkirju ei tulnud vastu võtma ei tervise-ja tööminister Urmas Kruuse ega Riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Heljo Pikhof, kuigi neid oli sellest informeeritud.

Seetõttu anti allkirjad üle Igor Gräzinile, kes ühena vähestest koalitsioonipolitiikutest meeleavaldajatega suhtlema tuli, ilmutades ka mõistmist apteekrite murede suhtes. 

Apteekrid kogusid kõigest kolme tööpäevaga Riigikogule adresseeritud petitsioonile ligi kaks ja pool tuhat allkirja. Petitsioonis seisis: palume muuta ravimiseadust ning kehtestada põhimõte, et apteek peab kuuluma apteekrile. See tagab apteegiteenuse sõltumatuse, kvaliteedi ja patsiendikesksuse, millega on täna Eestis probleeme.  

Niivõrd kiire ja massiline toetus näitab, et probleem on tõsine ja omab ühiskonnas suurt kandepinda.

„Leiame, et suured apteegiketid on orienteeritud eelkõige ärihuvidele ja müükide suurendamisele.  Sõltumatud apteegid (kelleks on ka valdav enamus maa-apteekidest), kes keskenduvad patsiendile ja tahavad lähtuda tervishoiupõhimõtetest, saaksid aga säilida üksnes juhul, kui apteeki tohiks pidada vaid proviisoriharidusega apteekrid,“ sõnas Karin Alamaa-Aas.  

"Palun poliitikutel lõpetada rahvale puru silma ajamine, et praegune eelnõu on koostatud maaelanike huvides ja nende jaoks ravimite kättesaadavuse parandamiseks. Praeguse eelnõu regulatsioon ei kohusta absoluutselt mitte kedagi mingeid uusi maa-apteeke asutama, samuti see ei kaitse olemasolevaid maa-apteeke, vaid täpselt vastupidi. On otsene vale, et eelnõu sätted kohustavad suurimaid apteegikette maa-apteeke asutama. Ükski apteegikett ega Eesti paikkond ei vasta seaduseelnõusse kirjutatud kriteeriumitele, seetõttu ei pea mitte keegi kuhugi mingeid maa-apteeke asutama. See kõik on avalikkuse eksitamine," rõhutas Alamaa-Aas. 

"Palun nimetagem asju õigete nimedega - praegune eelnõu on tehtud suurettevõtjate ja uute turulesoovijate - kaubanduskeskuste - huvides ning annab neile "legaalse" võimaluse proviisorid täielikult turult välja tõrjuda. Pärast sellise eelnõu vastuvõtmist me näeme varsti igas suuremas kaubanduskeskuses 3-4 apteeki ja maal mõne aja pärast mitte ühtki," märkis Karin Alamaa-Aas.  

„Loodetavasti saavad otsustajad aru, et praegune poliitika suretab meie omad Eesti apteegid välja ning muudab mõttetuks proviisori eriala. Meie võitleme oma professiooni eest edasi. Kui on vaja, siis järgmise sammuna kaalume juba hoiatusstreiki,“ kinnitas Alamaa-Aas.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.