Menstruatsioonide varane algus suurendab südamehaiguste riski

Kõrge vererõhk, diabeet, suitsetamine ja rasvumine on südamehaiguste ühed kindlamad riskifaktorid. Kuid uue, ajakirjas Circulation avaldatud uuringu kohaselt võib südamehaiguste risk olla naiste puhul seotud ka sellega, mis vanuses neil oli esimene menstruatsioon.

Oxfordi ülikooli dr Dexter Canoy juhitud teadlaste rühm analüüsis 1,3 miljoni 50-64-aastase Suurbritannia naise terviseandmeid. Naised olid jälgimise all enam kui kümne aasta jooksul, vahendas Postimees Tervis portaali Medical News Today.

Selgus, et naistel, kelle esimene menstruaaltsükkel algas 10-aastaselt või varem või siis 17-aastaselt või hiljem, oli palju suurem südamehaiguste, südamerabanduse ja kõrgvererõhutõvega seotud tüsistuste risk kui neil, kelle esimene kuupuhastus leidis aset 13 aasta vanuselt.

Täpsemalt ohustas neid naisi 27 protsendi võrra suurem südamehaigustega seotud hospitaliseerimise või surma risk, 16 protsenti suurem südamerabandusega seotud hospitaliseerimise või surma risk ja 20 protsenti suurem kõrge vererõhuga seotud tüsistuste tõttu hospitaliseerimise või surma risk.

Teadlaste sõnul jäi seos alles ka siis, kui arvesse võeti vaatlusaluste kaal, suitsetamisharjumused ja sotsiaalmajanduslikud tegurid.

Dr Canoy sõnul võib varajast menstruatsioonide algust põhjustada lapseea rasvumine, seega aitaks selle ennetamine veelgi enam ära hoida ka hilisemaid südameprobleeme.

Samas märkisid teadlased, et antud uuringutulemuste põhjal ei saa veel põhjapanevaid järeldusi teha, sest vaid neljal protsendil uuringus vaatluse all olnud naistest algas kuupuhastus 10-aastaselt või varem ning vaid ühel protsendil naistest algas esimene menstruaaltsükkel 17-aastaselt või hiljem.

Kaks aastat tagasi kirjutas Medical News Today samas ka teisest uuringust, kus USA Harvardi meditsiinikooli teadlased leidsid samuti seose naise esimese menstruaaltsükli aegse vanuse ja suurenenud südame-veresoonkonna haiguste riski vahel.

Täpsemalt leidsid teadlased toona, et menstruatsioonide varasem algus on seotud suurenenud rasvumise riskiga, mis omakorda suurendab südamehaiguste riski.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.