Ross: lepe perearstidega on sündmus

Haigekassa juhatuse esimees Tanel Ross on tegemist sündmusega, sest pea aasta kestnud läbirääkimisi ollakse jõudnud perearstide seltsiga kokkuleppele järgmise viie aasta raamlepingu osas.

Lisaks on kokku lepitud muudatused esmatasandi tervishoiuteenuse osutamise paketis. "Rõhuv osa arstivisiitidest toimub esmatasandil, me kõik saame nõu ja abi perearstidelt," sõnas Ross. Lühidalt on esmatasandi tugevnemise olulisteks komponentideks stabiilne ja otstarbekas rahastuse kasv, uued teenused ja perearsti meeskonna täiendamine.

Lepingu muudatuste infopäevad toimuvad perearstidele jaanuaris piirkondlike haigekassade korraldusel.

 Ross märkis, et alates 2012. aastast on perearstide rahastuses toimunud palju muutusi ja neid on tulemas ka uuel aastal. Uuest raamlepingust rääkides tõi ta välja neli valdkonda, kus raamleping on edasi arenenud. Ross nimetas uusi kvaliteedinõudeid ja suuremat paindlikkust, et võimaldada esmatasandi teenuste paketi täiendamist. Kvaliteedi osas täpsustatakse järgmisel aastal põhimõtteid, kuidas mõlemad osapooled saaksid toetada kvaliteedisüsteemi arendamist ja jälgimist perearstikeskustes. "Küsimus on, kuidas liita haigekassa kvaliteedisüsteem perearstide seltsi süsteemiga," selgitas Ross.

2015. aasta muutused on täna (neljapäeval) valitsuse laual heakskiitmisel. Selle järgi lisandub perearstidele lisaks uuringu- ja tegevusfondile ka teraapiafond, mille kaudu saab tellida kliinilise psühholoogi ja logopeedi teenuseid patsientidele. Perearsti kvaliteeditasu piirhinnad tõusevad vastavalt kollektiivleppes kokku lepitud arsti palgakomponendi kasvu võrra, jätkas ta. Lisandub erialade e-konsultatsioone ja suureneb nende piirhind. "Vähetähtis pole ka see, et tõuseb uuringufondi piirmäär 5% võrra, see on nüüd 42% pearahast," lisas ta.

Laiemalt esmatasandist rääkides märkis Ross, et haigekassa panustab jätkuvalt energiat esmatasandi rolli tugevdamisse. Üle vaadatakse perearstidelt ostetava teenuse kulumudel, et tagada tegevuse kvaliteet. Motiveeritakse perearste koonduma tervisekeskustesse. "Me näeme seejuures tulevikus ette ka tervisekeskuste filiaale linnadest väljas, kus oleks n-ö tervisepunkt, kust abi saab," sõnas Ross. Ollakse valmis jätkuvalt lisama esmatasandi teenustesse uusi teenuseid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.