Aasta skandaal: Jaapani rakuteadlase eksperimente pole võimalik korrata

Tänavu jaanuaris lõi üle maailma laineid Jaapanis asuva RIKENI arengubioloogia uurimiskeskuse teaduri Haruko Obokata teadustöö, mille kohaselt ta oli suutnud tüvirakud panna nii arenema, et nendest võiks erinevaid inimkehas vajalikke elundeid kasvatada. Kuid siis kiskus asi viltu, vahendas Forte.

Ilmnes, et uurimiskeskus pole võimeline teaduri järeldusi kinnitama ja tema katseid kordama. RIKENI keskus oli sunnitud järeldama, et nende uurimislabori juhi Obokata (s 1983) teade nn totipotentsete ahk tervikorganismiks areneda suutvate rakkude (Stimulus-Triggered Acquisition of Pluripotency, STAP) hiirtel avastamise kohta ei vasta üldse tõele ja seega pidi teadur nüüd oma töö instituudis maha panema. 
 
Obokata sohki ei tunnista ja kinnitab hoopis, et on äärmiselt hämmastunud ja löödud, et instituut tema järeldusi kinnitada ei suuda. Tema avastus pidanuks ju andma kerge ja kiire tee tüvirakkude aretamiseks, et inimeste kahjustatud elundite asemele uusi kasvatada. STAP-rakkude skandaal tõotab aga kujuneda mööduva aasta suurimaks teadusskandaaliks.

Obokata on sündinud Matsudos, Chiba prefektuuris 1983. aastal, õppis ta Waseda ülikoolis, kus kaitses ka magistrikraadi keemia alal 2008. aastal. Seejärel töötas mitu aastat Tokyo naiste meditsiiniülikoolis tüvirakkude uurimise alal, sai 2011. aastal kaitstud ka doktorikraadi ja seejärel leidis juba tööd rakkude reprogrammeerimise laboris RIKENI keskuses, eelmisest aastast ka selle juhina. Plagiaadisüüdistused olid õhus juba tema doktoritöö järel. 

RIKENI keskuse esialgsed kahtlustused ilmnesid juba aprillis, nüüd on välja tuldud järeldusega, et Obokata kasutas fotomaterjali ühest teisest teadustööst, et tõestada väidetavate eksperimentide edu. Seda ei saa ka seletada teadlase kogenematusega, sest tema järeldusi on võimatu kontrollida ja tema eksperimente korrata. Ja nii süüdistatakse Obokatat nüüd tõsises teadlase eetika rikkumises.

5. augustil tegi ka Obokata juhendaja ja kaasautor Yoshiki Sasai skandaalist ajendatuna enesetapu.

Obokata oli ka ise kaasatud katsetesse tema tüvirakkudega tehtud eksperimenti korrata, aga sellestki polnud abi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

18. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.