Ibuprofeen pikendab mõne liigi eluiga

Kes on kergelt külmetanud, võib võtta ibuprofeeni. See on käsimüügiravim, mis saada igast apteegist. Ibuprofeen alandab palavikku, aga vaigistab ka valu ja vähendab põletikku. Ent justkui sellest vähe oleks – ameerika teadlaste uuringust tuleb nüüd välja, et ibuprofeen pikendab ka eluiga, vähemalt mõnedel liikidel, kirjutas ERR Teadusuudised

Michael Polymenis Texase A&M ülikoolist märkas ühel heal päeval, et pärmiseened, keda oli ibuprofeeniga kostitatud, elasid teistest pärmiseentest kauem. Siis proovis ta sedasama varbussi ja äädikakärbsega ja sai samasuguse tulemuse. Need olendid ei elanud mitte ainult keskmisest kauem, vaid tundusid olevat seejuures ka tavapärasest tervemad. Eluiga pikenes neil kuni 15 protsenti. Inimese puhul tähendaks see mõndateist aastat.

Ravimaine ibuprofeen töötati välja Inglismaal 1960. aastatel. Alguses kirjutasid arstid sellele välja retsepte. Hiljem sai ta retseptivabaks. Polymenis ja ta kolleegid kirjutavad ajakirjas PLOS Genetics, et pärmirakkudel paistab ibuprofeen mõjutavat trüptofaani omastamist. Trüptofaan on aminohape, mis kuulub valkude koostisse. Inimese seisukohast on trüptofaani näol tegu asendamatu aminohappega. Kas aga sellele, et ibuprofeen mõjutab trüptofaani omastamist, on midagi pistmist pärmiseene eluea pikenemisega, ei ole veel selge.

Polymenis tunnistab isegi, et ta ei tea, mis mehhanismiga see elu pikendamine käib, aga ta tahab katseid edasi teha ja püüda välja selgitada, mis suudab. Inimestega ta katseid teinud ei ole ja ei tea, kas teebki. Seepärast ei saa ka kellelgi otseselt ibuprofeeni soovitada muul otstarbel kui sellel, mis infolehel kirjas ja mida soovitab arst või apteeker.

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

18. detsember 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.