Autor: Violetta Riidas • 22. detsember 2014
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ibuprofeen pikendab mõne liigi eluiga

Kes on kergelt külmetanud, võib võtta ibuprofeeni. See on käsimüügiravim, mis saada igast apteegist. Ibuprofeen alandab palavikku, aga vaigistab ka valu ja vähendab põletikku. Ent justkui sellest vähe oleks – ameerika teadlaste uuringust tuleb nüüd välja, et ibuprofeen pikendab ka eluiga, vähemalt mõnedel liikidel, kirjutas ERR Teadusuudised. 

Michael Polymenis Texase A&M ülikoolist märkas ühel heal päeval, et pärmiseened, keda oli ibuprofeeniga kostitatud, elasid teistest pärmiseentest kauem. Siis proovis ta sedasama varbussi ja äädikakärbsega ja sai samasuguse tulemuse. Need olendid ei elanud mitte ainult keskmisest kauem, vaid tundusid olevat seejuures ka tavapärasest tervemad. Eluiga pikenes neil kuni 15 protsenti. Inimese puhul tähendaks see mõndateist aastat.

Ravimaine ibuprofeen töötati välja Inglismaal 1960. aastatel. Alguses kirjutasid arstid sellele välja retsepte. Hiljem sai ta retseptivabaks. Polymenis ja ta kolleegid kirjutavad ajakirjas PLOS Genetics, et pärmirakkudel paistab ibuprofeen mõjutavat trüptofaani omastamist. Trüptofaan on aminohape, mis kuulub valkude koostisse. Inimese seisukohast on trüptofaani näol tegu asendamatu aminohappega. Kas aga sellele, et ibuprofeen mõjutab trüptofaani omastamist, on midagi pistmist pärmiseene eluea pikenemisega, ei ole veel selge.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099