Kuula artiklit
19. oktoober 2015
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

USA maadleb endiselt leetritepuhanguga

Leetritepuhang USAs sai väidetavalt alguse sellest Disnylandi pargist Californiast.
Rühm teadlasi väidab, et aasta tagasi ühest Disnylandist alguse saanud ja senimaani USAs kestva leetritepuhangu põhjuseks on standarditele mittevastav vaktsineerimine. Hinnanguline vaktsineerimismäär mõjupiirkonda jääva elanikkonna hulgas pole kindlasti suurem kui 86% ning võib olla isegi üksnes 50%.

1. jaanuarist kuni 31. märtsini 2015 teatas leetrite nakkusest kokku 176 inimeste 17 erinevast osariigist ja Columbia piirkonnast. Enamik juhtudest leidis aset Californias, mõned aga sootuks kaugemates paikades nagu New Yorgis ja Pennsylvanias.

Suurem osa nimetatud haigusjuhtumitest (74%) on seotud haiguspuhanguga, mis sai alguse Disneyland Resortist 2014. aasta detsembris. Haiguste kontrolli ja ennetuse keskuse (CDC) teatel on hetkel registreeritud veel kolm eraldi puhangut, vastavalt Illinoisi, Nevada ja Washingtoni osariigis, mis pole antud juhtumiga seotud.

Kuna juhtumeid on esinenud kogu USA lõikes, märgivad teadlased, et puuduliku vaktsineerimise tõttu võib haigusesse nakatuda märkimisväärne protsent sellega kokku puutuvast elanikkonnast.

"Seni kestev leetritepuhang, mis sai alguse Californias Disneyland Resortis, toob rambivalgusse riigis üha rohkem kõlapinda koguva vaktsineerimisvastase liikumise ning vaktsineerimise osas kõhkleval seisukohal olevad lapsevanemad," kirjutavad teadlased.

Maimuna S. Majumder Bostoni Lastehaiglast ja Massachusettsi Tehnoloogiainstituudist analüüsis koos kolleegidega haiguspuhangu andmeid, mis olid avalikult saadud California Rahva Tervise Ametilt ja agentuuri HealthMap pressiteadetest.

Nende andmete põhjal hindasid teadlased optimaalsest nõrgema vaktsineerimise mõju elanikkonna hulgas. Vastav uurimisartikkel avaldati ajakirjas JAMA Pediatrics.

Vaktsineerimisnõuete täitmine on "karjaimmuunsuse" saavutamiseks liiga madal

2014. aastal registreeriti USAs rekordiline leetrijuhtumite arv: 644 juhtumit 27 erinevast osariigist tähendas suurimat juhtumite arvu pärast seda, kui leetrid USAs 2000. aastal ametlikult likvideerituks kuulutati.

"Võttes arvesse leetrite äärmiselt nakkavat iseloomu, on vajalik rakendada vaktsineerimismäära 96-99%, et säilitada karjaimmuunsus ja vältida uusi haiguspuhanguid tulevikus," kirjutavad teadlased.

Oma uuringu põhjal leiavad teadlased, et hinnanguline vaktsineerimismäär mõjupiirkonda jääva elanikkonna hulgas pole kindlasti suurem kui 86% ning võib olla isegi üksnes 50%. "See eelanalüüs näitab, et 2015. aasta leetritepuhangu põhjuseks võib pidada standarditele mittevastavat vaktsineerimist," märgivad nad.

Karjaimmuunsus tähendab olukorda, kus kogukonna kriitiline proportsioon on nakkushaiguse suhtes immuunne. Kui suur hulk inimesi on haiguse eest kaitstud, on selle levikuvõimalus väike. Leviku piiramine vähendab oluliselt inimeste riski, kes ei ole haiguse suhtes immuunsed.

Leetrite levikut saab vältida MMR (leetrid, mumps ja punetised) vaktsiini abil. CDC andmetel tagab üks MMR vaktsiini doos haiguse leviku tõkestamisel ligikaudu 93%-lise efektiivsuse, kui viirusega kokku puututakse, kahe doosi efektiivsus on aga ligikaudu 97%.

Kuid paljud inimesed on vaktsineerimata. CDC sõnul oli vaktsineerimata enamus inimesi, kes viimase puhangu ajal leetritesse haigestusid. Hiljutises artiklis märkis Medical News Today, et optimaalsest väiksema vaktsineerimismäära tekkele aitasid kaasa sellised faktorid nagu religioossed tõekspidamised ning isiklik kahtlus, et MMR vaktsiin pole lastele ohutu.

"Paljudes kogukondades, mida see haiguspuhang on mõjutanud, jääb MMR vaktsineerimise määr karjaimmuunsuse säilitamiseks vajalikust piirist selgelt madalamale, mille tulemusena ohustab nakatumise risk suuremat arvu inimesi," märgivad teadlased.

Hiljuti kirjeldas MNT uuringut, kus leiti, et Lääne-Aafrikas võivad leetritepuhangul olla sama laastavad tagajärjed nagu ebolaviirusel "kahju tõttu, mida ebola on tervishoiusüsteemile tekitanud." 

Medical News Today

tõlkis Kalle Klein

USA maadleb endiselt leetritepuhanguga
Kuula artiklit

USA maadleb endiselt leetritepuhanguga

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099