Uuring soovitab lisada puugivaktsiini riiklikusse immuniseerimiskavasse

vaktsiin
vaktsiin

Haigestumiste vältimine on tõhusaim, kui vaktsineeritud on võimalikult suur osa elanikkonnast.

Eestis haigestub puukentsefaliiti 1-2 inimest 10 000 elaniku kohta, mis on üks kõrgemaid näitajaid Euroopas, ometi on olemas vaktsiin, mis 97 protsendil juhtudest takistab nakatumist, kirjutab ERR Novaator.

Kuigi saartel ja Pärnumaal haigestuvad inimesed sagedamini, nakatuvad inimesed puukentsefaliiti ka teistes maakondades. «Arvestades eelnevat aitaks Eestis haigestumust vähendada ainult kogu elanikkonna vaktsineerimine,» leiab Tartu ülikooli rahvatervise lektor Mikk Jürisson.

 «Vaktsineerimise efektiivsuse hindamisel arvutame, kui suur osa haigusjuhtudest rahvastikus on võimalik ära hoida. Kuluefektiivsuse hindamisel arvutame, mis see meile maksma läheb,» selgitab Jürisson.

Tartu ülikooli teadlaste eestvedamisel valminud uuringust selgus, et vaktsineerimisega võidetud elukvaliteedi maksumus on suhteliselt suur ja programm ise kallis, kuid vaktsiinide hinna langusel saab soovitada puukentsefaliidi vaktsiinide lisamist riiklikusse immuniseerimiskavasse. Lisaks on selgunud, et vaktsineerimise järgne kaitse haiguse vastu kestab oluliselt kauem kui seni arvatud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib DIAGNOSTIKAKLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

03. detsember 2018

PÕHJA-EESTI REGIONAALHAIGLA otsib JÄRELRAVI KLIINIKU JUHATAJAT

Põhja-Eesti Regionaalhaigla SA

10. detsember 2018

Meditsiini­uudised

6. november 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.