Kuula artiklit
Autor: Violetta Riidas • 13. jaanuar 2016
Kuula artiklit
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tsahkna: tuli üllatusena, et üks firma tõstis kõige haavatavamal grupil hindu

Sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna
Foto: Andras Kralla
Sotsiaalkaitseminsitri Margus Tsahkna sõnul oli ta eelmisel nädalal abivahendite skandaali põhjustanud määrusega hästi tuttav, kuid kõiki probleeme ei osatud sotsiaalministeeriumis ette näha.

Kas abivahendite korra muutmisel  toimunud skandaal tuli Teile üllatusena?

Üllatusena tuli,  et üks firma tõstis kõige haavatavamal grupil hindu.

Abivahendite firmad olid ju ministeeriumiga suhelnud ja hoiatanud, et hindu tuleb tõsta.

Nad ei ole hoiatanud, et tõstavad rendihinda just kõige rünnatavamal rühmal ehk puudega laste abivahendite puhul. Nende sõnumid meile on olnud, et see on teadlik tegevus. Teised firmad ei tõstnud hindu.

Teised veel ei ole tõstnud. Mina olen näinud kirju, kus nad väidavad, et hinnad tõusevad 10-15 protsenti.

Küsimus on selles, kas sa teed seda üleöö, šokiteraapiana. Hinnatõusud ei käi üleöö.

Hinnatõusud käivad ikka üleöö.

Sellest tuleb ette teatada, ennekõike neid inimesi, keda see puudutab.

Abivahendifirmadel on ministeeriumi vastu väga hea argument. Te kirjutasite määrusele alla nii hilja,  vahetult  uue korra jõustumist. Miks määruse allakirjastamine nii hiljaks jäi?

Kaks aastat on seda abivahendite reformi tehtud ja mitte midagi ei ole otsustatud. See ongi probleem olnud, et ministrid on tulnud ja läinud. Iga aasta on olnud probleeme abivahenditega, senine  korraldus on olnud abivajajatele piinarikas  ja vaevaline. Siin on olnud kivinenud turg. Inimesed on pidanud skeemitama, sest mõnes maakonnas on rahad otsa saanud. Iga aasta augustis on rahad otsas  ja siis on riik lisaraha juurde tilgutanud.

Postimees kirjutas juba detsembri keskel, et Invaru ja teised firmad on mures – uus kord tuleb, aga milline, pole teada, nad kirjutasid sotsiaalministeeriumile ja ei mingit vastust. See oli teada, et neile uus määrus ei meeldi ja Te ikkagi jätate selle allkirjastamise viimasele minutile.

Ma oleksin võinud selle varem allkirjastada, aga vaidlused olid üleval. Kui senini süsteem võimaldas teenida varjatult tulu, siis meie avasime turu, tekkis konkurents ja loomulikult see ei ole meeldiv.

Seda enam tuleb muudatust korralikult ette valmistada, mitte jätta seda viimasele minutile.

Seda on ette valmistatud kaks aastat. Mul on suuri etteheiteid enda maja töötajatele, just nimelt kommunikatsiooni poolelt.  Seda enam, et see ei ole ainus reform. Ma olen võtnud eesmärgiks, et me enam ei passi, vaid teeme ära. Sotsiaalvaldkonna reformid on väga valusad, kuid vajalikud. See ei ole maksureform, et tõstad ühte protsenti või langetad teist ning mõju on kaudne.

Kas Te enne allkirjastamist lugesite määruse läbi ja saite sellest aru?

Jah, lugesin läbi ja sain aru, aga kõiki riske ei ole võimalik paberilt ette näha. Sain õppetunni, et ei piisa ametnike sõnalisest kinnitusest, et kõik on korras. Tuleb veel üle käia.  Aga teada on, et ükski reform ei lähe valutult ja kõige hullem on, kui selle pärast jäetakse reform tegemata, mida kahjuks on sotsiaalvaldkonnas aastaid viljeletud.

Aga töövõimereformi lükkasite Te ju ise edasi.

Kas te ise kujutate ette, et täna oleks töövõimereform ellu viidud? See on täiesti võimatu. Töövõimereformi puhul on kaks riskifaktorit. Esiteks selle eest vastutavad kaks ministrit ja teiseks – selle rakendamine on oluliselt keerulisem. Ma ise olin (riigikogu – toim) sotsiaalkomisjoni esimehena töövõimereformi osas väga kriitiline. See oli põhjus, miks ma esimese asjana siia majja tulles selle edasi lükkasin, sest oli ilmselge - seda ei olnud võimalik kohe ellu viia.

Praegu on ju sama olukord. Perearstid ei ole uue korraga nõus, puudub lubatud ülevaade, mis hinnaga abivahendeid üle Eesti  saab. Mõlemaks on antud  üleminekuaeg. Kas suvel  ei tekkinud tunnet, et võib-olla ka abivahendite kord nõuab lisaaega?

See on minu otsus, et perearstidel on ülemineku aeg. Üle-eestiline abivahendite andmebaas on tõesti tegemata, aga see on üks koht, kus tuleb õppida.

Mis oli selle põhjuseks, et määrus tuli iga hinna eest veel eelmise aasta sees alla kirjutada, kuigi abivahendifirmad palusid, et allakirjutamise ja jõustamise vahele jääks kolm kuud aega?

Määruse jõustumise  nõue tuleb meie enda seadusest, aga ma tuleksin tagasi nende firmade nõudmiste juurde. Nad teadsid, et see määrus tuleb ja edasilükkamine ei oleks olnud mingi lahendus.  Ma arvan, et oleks tekkinud ilmselt sama olukord, sest küsimus  oli sõnumi saatmises ja saadeti päris jõhker sõnum.

Kuidas hindate puuetega inimeste teavitamist?  Postimees on saanud kirju, kus inimesed kurdavad,  et nad peavad lasteaias kasutatavast seisuraamist loobuma, sest uus määrus lubab hüvitada vaid ühe rendikulud.

Väga suur osa teavitamisest on firmadel, kelle kliendid nad on. Koos arvete saatmisega oleks pidanud olema ka selgitus. Ka sotsiaalkindlustusametipoolne teavitus on vajaka jäänud.

See tundub pisut naiivne, et riik, kärpides ühe erafirma sissetulekuid, ütleb samas ettevõttele, et ole nüüd nii  hea ja teavita minu eest kodanikke ka. Miks peaks üks erafirma hakkama riigi asemel teavitust tegema?

Infot jagati ka puuetega inimeste organisatsioonide kaudu, aga kokkuvõttes see näitab, et see ei jõudnud inimestele kohale. Ma olen tunnistanud, et need kommunikatsioonivigade õppetunnid on väga valusad. Minu küsimus mõnele meie töötajale on, kas seda poleks saanud ette ära näha. Uskuge mind, ma mitte ainult ei küsi neid küsimusi, vaid ka teen järeldused. See, et mina ministrina pean selgitama elementaarseid detaile, see näitab, et  seal on olnud viga. Ministrina ma pean võtma selle vastutuse. Aga selleks, et ma saaksin viia ellu suuremaid reforme, pean ma neist õppima.

Edasi loe portaalist Postimees Tervis

Tsahkna: tuli üllatusena, et üks firma tõstis kõige haavatavamal grupil hindu
Kuula artiklit

Tsahkna: tuli üllatusena, et üks firma tõstis kõige haavatavamal grupil hindu

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099