Metaanalüüs heidab valgust kroonilise BHV ravi tõhususele

Kroonilise B-hepatiidi viiruse (BHV) ravimeetodite metaanalüüsi tulemused lubavad arvata, et tenofoviirdisoproksiilfumaraat (TDF) on kõige tõhusam variant patsientide jaoks, kelle tulemus on positiivne või negatiivne B-hepatiidi e-antigeeni (HBeAg) suhtes, kuid viimase rühma jaoks võib kasulikuks osutuda ka entekaviiriravi.

Siiski märgivad teadlased, et HBeAg-negatiivsete patsientide osas ei saa piisavate tõendite vähesuse tõttu kindlaid järeldusi teha.

Metaanalüüs hõlmas 22 uuringut kokku 7508 ravinaiivse patsiendiga. Teadlased kasutasid Bayesi juhusliku mõju võrgumudelit, et hinnata kroonilise BHV 12 ravimeetodi suhtelist tõhusust, ainuravina või kombinatsioonina, kuue surrogaattulemuse lõikes.

HBeAg-positiivse haigusega patsientidel oli TDF kõige suurema tõenäosusega kõikidest vaadeldud ravivõimalustest parim nii BHV DNA reduktsiooni kui seerumi alaniini aminotransferaasi (ALT) taseme normaliseerumise näitajate poolest, mis olid vastavalt 0,92 ja 0,37. Paaride kaudne võrdlus näitas, et patsiendid, kellele manustati TDF-i, saavutasid märkimisväärselt suurema tõenäosusega tuvastamatu BHV DNA taseme kui isikud, kelle puhul rakendati muud ravi. Tõenäosussuhe võrdluse korral lamivudiini, adefoviiri, entekaviiri, telbivudiini ja PEGüülitud interferooniga (PEG) eraldi ja koos lamivudiiniga oli vastavalt 33,0; 21,6; 7,61; 11,66; 62,4 ja 10,6.

HBeAg-negatiivsetel patsientidel analüüsisid teadlased kaht eraldatud võrku, millest üks sisaldas seitset ja teine kolme ravivarianti. Suuremas võrgus saavutas BHV DNA reduktsiooni osas parima tulemuse entekaviir koos TDF-iga (0,54), millele järgnesid entekaviiri ainuravi, telbivudiin, PEG koos lamivudiiniga, PEG koos adefoviiriga, PEG ainuravi ja lamivudiin. Kuid paarikaupa võrdlemisel ravivariandid märkimisväärselt ei erinenud.

Väiksemas võrgus saavutas TDF kõige suurema tõenäosusega parima tulemuse, võrreldes adefoviiri ja platseeboga, BHV DNA reduktsiooni ja maksa histoloogilise paranemise osas, vastavalt 0,93 ja 0,51. Kuid ALT normaliseerumise osas jäi TDF adefoviiri järel teiseks. Ning paarikaupa võrdlemisel ei täheldatud TDF-i ja adefoviiri vahel ühegi tulemuse osas märkimisväärseid erinevusi.

“Kuna B-hepatiidi ravivõimaluste arv kasvab, on tarvis täiendavaid uuringuid,” märkis Lindsay Govan Suurbritannia Glasgow’ Ülikoolist ajakirjas European Journal of Gastroenterology & Hepatology. “Edasised uuringud peaksid keskenduma seoste tugevnemisele HBeAg-positiivses võrgus ja ühtlasi võrkude ühendamisele HBeAg-negatiivsete patsientide osas, uurides otseselt, kas ETV ja TDF-i tõhususes esineb mingeid erinevusi või mitte.”

Medwire News
tõlkis Kalle Klein

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.