Puruhaige ei lähegi elu kindlustama

Perearst Anneli Talvik
Perearst Anneli Talvik

Perearsti Anneli Talviku sõnul on ka tema ise kindlustusseltside palvel koostanud patsientide tervisehindamisi ning enamasti on tegemist tervete inimestega, kes elukindlustust soovivad.

Äripäev kirjutas mehest, kes võitis raske tuberkuloosi, peab lahingut elukindlustuse saamise nimel. 

Anneli Talviku kommentaar:

„Mina ei hinda riski, mina olen arst ja hindan inimest arsti seisukohast. Pean küsima tema kaebuste ja varasemate haiguste kohta, teen läbivaatuse ja kinnitan allkirjaga nii oma leiud kui ka selle, et meil patsiendiga selline jutt oli. Inimene on andnud allkirja selle kohta, et arst võib tema andmeid kindlustusseltsiga jagada. See, kuidas riski hinnatakse, kas inimene saab kindlustuse või mitte, ja millise, otsustab kindlustusselts. Neil on seal vastavad tabelid riskide ja välistuste kohta.

Korra oli mul endal väike trauma ja siis uurisin ka neid tabeleid. Mulle tundus siis, et väikese kaaluga asjad on pandud ühte patta suure kaaluga asjadega. Tookord küsisin kindlustusseltsist ka selle kohta, aga mulle vastati, et see on rahvusvaheline süsteem ja võtke või jätke – ise teate.

Kindlustusseltsid on tavalised äriettevõtted, nende asi pole see, kas inimene saab kindlustuse või ei saa. Minu teada ei kindlustata Eestis inimesi HI-viirusega, kuigi nad elavad tänapäeval juba sama kaua kui mõne muu kroonilise haigusega inimesed.

Mul arstina on inimesest kahju, sest see konkreetne kopsuhaigus ei pruugi kunagi mitte midagi mõjutada, kuid kindlustusseltsil on sellest ükskõik – ta ei võta seda riski, sest äkki rakendub väga ebatõenäoline, aga ikkagi võimalik negatiivne stsenaarium ja haigus puhkeb uuesti. Või näiteks, kui on olnud südameinfarkt, siis on kindlustusmakse kohe kõrgem. Kui infarkt tabab samal ajal, kui elukindlustus jookseb, siis tuleb seltsi sellest teavitada ja kindlustusmakse jällegi tõuseb.

Minul pole olnud ühtegi patsienti, kes oleks puruhaigena tahtnud elu kindlustada. Pigem taotlevad elukindlustust ikka täiesti terved või väiksemate kõrvalekalletega inimesed.“

"Töövõimetus ei välista elukindlustust"

Marek Viik, ERGO elukindlustuse riskijuht:

"Elukindlustuslepingu sõlmimine on enamiku haiguste korral siiski võimalik. Mõne haiguse korral võib lepingu sõlmimine olla seotud ooteajaga, mõne puhul aga kõrgendatud maksega. Kui haigus on väga raske ja paranemislootust ei ole, siis sellises olukorras tõesti ükski kindlustusselts enam elu ei kindlusta.

Igal juhul tasub avatud kaartidega kindlustama tulla. See välistab olukorra, kus lepingu sõlmimisel ei ole esitatud tõeseid andmeid, näiteks haigust, mis mõjutab oluliselt eluiga, ning me ei saa hüvitist hiljem seetõttu välja maksta. Selline olukord ei ole kellelegi meeldiv.

Näiteks infarkti ja insulti põdenud kliendil on võimalus leping sõlmida aasta pärast diagnoosi saamist. Lisaks tuleb arvestada ilmselt ka standardmaksest kõrgema maksega. Sama on ka HI-viiruse kandjaga. HIVst ei parane, aga saades regulaarset ravi võib elada kaua, seega täiendava riskimaksega on ka lepingu sõlmimine võimalik."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.