Hepp Nigol: Vastsündinu juurde on visiite tehtud perearstinduse algusest

Perearst Hepp Nigol.
Perearst Hepp Nigol.

Viimasel ajal on üha enam tulnud teemaks lisakohustused, mida perearstid kanda võiks võtta.

Kommenteerib Eesti Perearstide Seltsi juhatatuse liige, Põlvamaa perearst Hepp Nigol.

Autojuhtide tervisetõendid. Autojuhtide tervisetõendile on lisandunud kõrgendatud tähelepanu uneapnoe esinemisele või sellele viitavatele terviseprobleemidele. Hetkel ei sisaldu autojuhtide tervisedeklaratsioonis veel sellekohaseid küsimusi, kuid teemaga tegeldakse. 

Unemeditsiini selts eesotsas doktor Erve Sõõruga on informeerinud ka perearste. Loomulikult tekitab iga uuendus inimestes esmalt vastumeelsust. Samas olen kindel, et kõik tohtrid mõistavad, kui ohtlikud on liikluses unised autojuhid. Perearsti roll on uneapnoe kahtluse puhul suunata patsient edasi pulmonoloogile, unearstile või ka kõrva-nina-kurguarstile, kes omakorda täpsustava uuringu teeb ja määrab ravi.

HIV-testimine. Perearstid on teostanud HIV-testi alati, kui viirusele on tekkinud kahtlus. Kõikidele arsti pööle pöörduvatele patsientidele HIV-testi tegemine toimub hetkel vaid teatud piirkondades ja on projektipõhine.

Koduvisiidid vastsündinute juurde. Perearstid ja pereõed on visiite vastsündinute juurde teinud juba perearstinduse aegade algusest, kuid seda muidugi juhul, kui perearstini on jõudnud info, et tema nimistusse on sündinud uus ilmakodanik. Maapiirkondades ja väiksematest sünnitusosakondadest jõuab kenasti ema perearstini informatsioon, kas meilitsi või paberkandjal.

Tõsisem probleem on aga suurte linnade sünnitajatega – kui ema ei teavita oma perearsti, siis perearstil info puudub. Usun, et probleem on lahendatav meie kaasaegses e-maailmas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

9. oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

september 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.