Leht: Hamba­arstide salajased hinnakirjad

Röntgenpilt hammastest. Foto on illustratiivne.
Röntgenpilt hammastest. Foto on illustratiivne.

Ekspress uuris, miks hambaarsti teenuste hinnakirjad avalikult näha pole?

Kui poes pole vorstil hinda peal, siis ma seda ei osta.

Aga hambaarsti juurde minnes ei näi kedagi häirivat, et hinnakirju pole näha. Kui palju pool tundi puurimist ja muud suus sonkimist maksma läheb, saan teada alles siis, kui lõug juba krambis ja ma ise kabinetist lahkumas. Tõmban keelega üle plommi – see on sile ja püsib paigal. Mis siin enam vaielda.

Umbes veerand Eesti elanikest külastas 2014. aastal hambaarsti neli korda, näitasid TNS Emori andmed. Ma olen üks neist. Vahel ei küsinud arst sentigi, vahel maksan 70 eurot. Ja ma ei oska öelda, miks just nii palju. Ma ei tea, mida mu hammastega tehti. Ma pole hambaarsti kabinetis kunagi ühtki hinnakirja näinud.

Hindu näitab iga kümnes

Ka veebist on hindu raske leida. Lugesin kokku – ainult iga kümnes hambaraviasutus näitab neid oma veebilehel. Ja neistki paljud vaid hinnavahemikke. Näiteks, et plommi panek võib maksta 22 kuni 96 eurot.

Maksupettustega hambaarstid ei tegele. Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Mailin Aasmäe sõnul on maksupettusi hambaarstide seas olnud vaid üksikuid ja näiteks ehitusfirmade kõrval on see köömes. Nii et põhjus peab olema mujal.

Eesti Hambaarstide Liidu asepresidendi Piret Väli sõnul pole hinnakirjad avalikud, sest need ei ütleks tavainimesele midagi, protseduuride nimetused on nagu hiina keel. Pealegi selgub hind Väli sõnul alles siis, kui arst suhu vaatab.

Väiksemad ­hambaraviasutused ei avalda hindu, sest kardavad konkurentsi. Jõgeval asuva Edent OÜ juhi Maarja Lindpere sõnul on kohalikel hambaarstidel keeruline suurte linnadega võistelda, hindade avaldamine võib kliendid mujale peletada. Patsient küsigu ise hinnakirja, kui huvi on.

Arstid, kes kõik hinnad internetti üles riputavad, peavad teiste salatsemist ebaõiglaseks. Tallinnas asuva hambakliiniku CityMed asutaja Meeme Mõttus on ettevõtte loomisest alates hindu avaldanud. Materjali hind ei kõigu nii palju, et seda teha ei saaks, ka ruumide rent ja palgad on teada. Näiteks üks plomm maksab Mõttuse sõnul umbes üks euro. Suurema ja väiksema plommi vahe on vaid paar senti.

Edasi loe Eesti Ekspressist

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.