Vähiravimi kandidaadi õigused müüdi USAsse

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehin
Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehin

Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskus on viimase 4 aasta jooksul koos oma partnerite ja Peterburi farmaatsiafirmaga OJSC Pharmsynthez välja töötanud emaka limaskesta hilise staadiumi vähi ravimikandidaadi, mille edasised arendamis- ja turustamisõigused müüdi nüüd USA biotehnoloogiafirmale Xenetic Biosciences.

Tallinnas tegutseva Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse juhataja Riin Ehin ütles, et senini ei ole emaka limaskesta viimase staadiumi vähile olnud spetsiifilist efektiivset ravi, samas puudutab see haigus ainuüksi Euroopas 25 000 patsienti aastas.

"Emaka limaskesta vähk on selles suhtes keeruline haigus, et selle varased etapid võivad kulgeda ilma eriliste kaebusteta," märkis Ehin. "Kui tegu on naisega, kes regulaarselt günekoloogi juures profülaktilisel läbivaatusel ei käi, võibki ilmneda, et haigus diagnoositakse alles siis, kui seda ravida sisuliselt enam ei saa."
Emaka limaskesta vähk allub varaste staadiumite puhul suures osas hormoonravile. Vähi hilisemas staadiumis hävinevad retseptorid, mis teevad hormoonravi tulemuslikuks. Ehini sõnul aitabki uus eesti teadlaste abil välja töötatud ja Virexxa nime kandev ravimikandidaat suurendada progesteroonretseptorite arvu ja muuta hormoonravi taas efektiivseks.
Uue ravimikandidaadi väljatöötamisel on Ehini sõnul abiks olnud kõik Vähiuuringute Tehnoloogia Arenduskeskuse partnerid. Kliinilised uuringud on toimunud erinevates haiglates Euroopa Liidus, USAs ja Valgevenes.
"Edukaks ravimiuuringuks on vaja head algideed, teadlaste, arstide ja patsientide tihedat koostööd, uuringukeskuste ja ravimiametite tuge, investorite kindlameelset pühendumust ja tegelikult ka mõnevõrra õnne," kirjeldas Ehin ühe ravimikandidaadi väljatöötamise protsessi.
Ehin kinnitas, et Virexxa puhul on läinud ravimiuuringud harukordselt edukalt ja tagasilööke on olnud väga vähe. "Hea on tõdeda, et paljud uuringus osalenud patsiendid on saanud olulist abi," ütles Ehin. Ravimikandidaat on täna viimastes kliiniliste uuringute staadiumis, et saada sellele müügiluba USA Toidu- ja Ravimiameti poolt.
Hiljuti müüdi Virexxa edasised arendamis- ja turustamisõigused Ameerika Ühendriikides Massachusettsi osariigis tegutsevale biotehnoloogiafirmale Xenetic Biosciences, mis hakkab ravimit USAs edasi arendama ja tootma.
"Virexxa puhul on aga oluline ka see, et pärast vajalikke lisauuringuid on suure tõenäosusega võimalik seda edaspidi kasutada ka teiste hormoontundlike vähkkasvajate nagu rinna-, munasarja- ja eesnäärmevähi raviks, kus ravi tulemuslikkus kannatab hormoonretseptorite vähesuse tõttu," avaldas Ehin lootust, et eesti teadlaste abil välja töötatud Virexxa saab juba õige pea aidata väga paljusid vähipatsiente üle maailma.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.