Autor: Violetta Riidas • 26. veebruar 2016
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Zika levib Itaalias ka sugulisel teel

Mikrotsefaaliaga beebi.
Foto: Youtube
Itaalia arstid registreerisid Firenzes Zika juhtumi, mille puhul nakatumine toimus nende hinnangul tõenäoliselt sugulisel teel.

Teadusajakirjas Eurosurveillance teisipäeval avaldatud aruandest selgub, et viiruse tõi Firenzesse 2014. aasta mais Itaalia mees, kes jäi haigeks pärast Tais puhkusel viibimist. Tal tekkis palavik ja lööve, mis kadusid nädala jooksul, kuid ligikaudu kolm nädalat hiljem tekkisid sarnased sümptomid tema kahekümnendates aastates tüdruksõbral, vahendas Postimees Tervis.Paar oli omavahel suguühtes ajal, mil mehe sümptomid olid taandunud ja naisel neid veel tekkinud ei olnud. Arstid diagnoosisid neil mõlemal esialgu Dengue palaviku, mille sümptomid on Zikaga sarnased. Kui aga maailmas hakkasid kiiresti levima teated inimeste nakatumisest sääskedega levivasse Zika-viirusesse, tegid meedikud uued analüüsid.Arstide sõnul leidub mõlema patsiendi veres Zika-viiruse vastu võitlevaid antikehi, mille hulk on esimese ja teise proovi võtmise vahepeal tunduvalt kasvanud. See on nende hinnangul järjekordne tõend selle kohta, et Zika-viirus võib levida ka sugulisel teel.Itaalia arstide aruanne tuli samal nädalal, mil USA terviseasutused andsid samuti teada, et uurivad 14 juhtumit, mille puhul Zika-viirus on tõenäoliselt levinud sugulisel teel.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099