Kuhu suundub meditsiinieetika?

Andres Soosaar, meditsiinieetik.
Andres Soosaar, meditsiinieetik.

Meditsiinieetikat on väga oluliselt mõjutanud ka m-tervise arengud. On tekkinud olukordi, mida varem pole esinenud.

Tähtis on nn bioeetika külaskäik. Termin ise tekkis 1970ndatel USAs ja tõrjus kiiresti tavapärase meditsiinieetika välja. Positiivne on see, et meditsiinieetika jõuab ülikoolidesse õppetegevusse just läbi bioeetika.

Bioeetika ajal on hakatud üha rohkem meditsiinieetika seisukohti kirja panema. Bioeetikaga koos tuli informeeritud nõusoleku buum mistahes situatsioonis. Tekib rohkem juhtnööre, igaks olukorraks on oma dokument. See omakorda teeb orienteerumise meditsiinieetikas keerukaks. Ilmuvad mitmed uued formaadid, näiteks nn teenusemall. Neid jagatakse küll silmast silma, küll tehnoloogiliste vahenditega. Keegi enam ei kahtle, et patsient on klient, kellele osutatakse teenust, varem nii ei arvatud.

Arsti valikud. Pöördudes arsti igapäevase tegevuse poole, saab arst pidevalt esitada endale moraalse küsimuse: kas ma suudan või tohin seda teha? Erinevatel aegadel on need küsimused olnud erineva tähtsusega. Pikka aega oli olulisem, kas ma suudan, kas ma ei kahjusta haiget? Bioeetika ajastul küsitakse, kas ma üldse tohin teha, kas patsient seda lubab? Tekib vastutuse jagamine arsti ja patsiendi vahel. Tekib ka raha ja limiidi teema, sest iga asja ei saagi kohandada. Seega mõjutab meditsiinieetikat ümbritsev sotsiaalne keskkond.

Eetika puhul tuleks asju vaadata kahes võtmes. Esiteks, uute võimaluste loomine meditsiinis – kas see on lubatav ja aktsepteeritav. Siia kuulub tehnoloogia.

Teisalt kerkivad eetilised probleemid igapäevategevuses: ravi kättesaadavus, ravi järgimine jne.

Eetikakomiteed. Vahel küsitakse, miks ei ole Eesti haiglates korralikult töötavaid kliinilisi eetikakomiteesid. Ilmselt nende renomee kogukonnas pole piisavalt tugev. Tuleks selgusele jõuda, kas neid on tõesti vaja. Euroopas on eetikakomiteed levinud näiteks Norras ja Valgevenes.

Valgevenes on need minu teada autoriteetse haiglajuhi juhtida. Norras koosnevad need aga iseseisva staatusega autoriteetidest, kes positsioneerivad end mistahes küsimuses. Kui õnnestuks Norra tüüpi komiteesid teha, tasuks vaeva.

Üles kirjutatud arstiteadusüliõpilaste 25. tegutsemisaasta konverentsilt 20. veebruaril Tallinnas.

Lisa kommentaar

  • Andres Soosaar
    meditsiinieetika õppejõud Tartu Ülikoolis

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.