Irja Lutsar: Eestis ei jõua HIV diagnoosi saanud õigeaegselt arsti juurde

Professor Irja Lutsar.
Professor Irja Lutsar.

Professor Irja Lutsar rääkis eile projekti HIVdigital töötoas, et HIV teste tehakse palju – skriininguid tehakse näiteks doonoritele ja rasedatele, kuid Eesti probleem on pigem see, et õiged inimesed ei saa testitud ning haiged ei jõua arsti juurde.


HIVdigital on Eesti tervisetehnoloogia klastri Connected Health ja GlaxoSmithKline ühisprojekt, mille eesmärk on anda hoogu digilahenduste väljatöötamisele, mis lihtsustaksid HIV+ inimeste ligipääsu arstiabile ja aitaksid kaasa nende ravisoostumusele.

„HIV haigestumine langeb, kuid epideemia pole kontrolli all,“ ütles Tartu Ülikooli meditsiinilise mikrobioloogia ja viroloogia professor doktor Irja Lutsar. „Suur probleem Eesti jaoks on see, et haiged ei jõua õigeaegselt arsti juurde – nad saavad diagnoosi, aga ei jõua arsti juurde. Me ei tea täpselt selle põhjusi, kuid kindlasti ei ole selle põhjus arstiabi kättesaamatus. Arstiabi on Eestis väga hästi kättesaadav. Teine suur probleem on aga see, et õiged inimesed ei saa testitud. Palju teste tehakse doonoritele ja nt rasedatele, kuid võib-olla peaksime paremini defineerima grupid, keda testida.“

„Eesti probleem, nagu ka mitmete teiste riikide probleem, on see, et me ei tea, palju meil on täna Eestis tegelikult HIV-positiivseid,“ lisas Lääne-Tallinna Keskhaigla Nakkuskliiniku juhataja doktor Kai Zilmer. „See number on kõikide hinnangute ja prognooside aluseks. Seega meil tuleb rohkem selle probleemiga tegeleda.“

„Nii nagu juba on öeldud, läheb HIV üha rohkem ja rohkem heteroseksuaalsete sekka ja seda just naiste hulgas. Samuti saab öelda, et HIV-ga nakatumine liigub üha vanematesse vanuserühmadesse. Meeste hulgas alla 20aastaseid sisuliselt ei ole, naiste hulgas väike hulk on. Mediaanvanus diagnoosimisel tõuseb pidevalt,“ rääkis Irja Lutsar.

„HIV andmekogule toetudes saan ma öelda, et Eestis käib 15–20% diagnoosi saanud inimestest ainult ühe korra arsti juures, ülejäänud käivad stabiilselt. UNAIDS 90/90/90 eesmärgi selle osa saavutamiseks, et 90% diagnoosi saanutest käiks ravil, on meile üsna raskesti saavutatav. Näiteks Šveitsis, kus ravil on ca 86% haigetest, on samuti raskusi 90% jõudmisega,“ lisas Irja Lutsar.

Töötoa tulemusena selguvad HIV+ valdkonna olulisemad probleemid, mis on projektis sisendiks järgmisele sammule – HIV+ teemalisele digilahenduste ideekonkursile. Ideekonkurss kuulutatakse välja juuni lõpus, selle auhinnafond on 100 000 eurot.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.