Ühendameti idee jäi aplausita

Osana riigireformist on kavas koondada ühe katuse alla terviseamet, ravimiamet ja Tervise Arengu Instituut. Ametite juhtidel selle plaani algatajaga üksmeelt aga ei ole, sest kuigi reformi mõte on vähendada dubleerivaid ja ebavajalikke tegevusi, näevad seniste asutuste juhid, et kattuvaid tegevusi praktiliselt ei ole ning koondumine superametisse teeb neile karuteene.

Rahandusministeeriumi eestvedamisel ja koostöös ministeeriumitega vaadatakse üle riigi avalikud ülesanded, et selgitada välja dubleerivad ja ebavajalikud tegevused asutustes. Selle aasta esimeses pooles on olulisim tegevus riigi ülesannete analüüsi läbiviimine, mis annab reformile edasise suuna. Tervisevaldkonnas viib selle analüüsi läbi BG-Konsultatsioonid OÜ eesotsas juhtimisekspert Jari Kukkoneniga.

Kukkoneni ekspertanalüüsi lõpparuande viimast versiooni oli osapooltel võimalik 12. mai õhtuni kommenteerida. Seda tegi ka terviseameti juht Tiiu Aro. Tema seisukoht on, et ei ole aru saada, miks on plaanitavat superasutust ikkagi vaja. Tema sõnul pole ühtegi argumenti, et sellega asjad paremaks läheksid. “Raporti selge sõnum on, et superasutuse loomine ei lahenda kuidagi tervise- ja sotsiaalvaldkonna probleeme,” resümeerib Aro.

Ka ei näe terviseameti juht, et asutuste ühendamise plaan suudaks anda olulist kokkuhoidu, sest vähemalt terviseamet on tema sõnul kärpinud tegevuskulusid viimased kuus aastat – sisuliselt asutuse loomisest alates, üritades olla operatiivne ja ökonoomne. Praegu on kõik see, kust kokkuhoid tekkida võiks, Aro sõnul juba tehtud.
Lisaks sellele, et asutuste ühendamise kava tuli ootamatult, leiab Aro, et ka selle ellu viimisega kiirustatakse liialt. Ta meenutab terviseameti loomist 2010. aastal ja toob näiteks, et kui ühendati tervishoiuamet, tervisekaitseinspektsioon ja kemikaalide teabekeskus, moodustati selle tarbeks lausa töörühmad. Peaaegu aasta oli terviseameti esindaja sotsiaalministeeriumis uue asutuse loomise projektijuht, kellele tervisekaitseinspektsioon maksis pool palka ja ministeerium teise poole.

Kiirustamine tekitab küsimusi “Kui seda on vaja teha ja seda kinnitab ka tellitud audit, siis miks see tähtaeg peab olema juba 2017. aasta jaanuar?” küsib Aro. “Võtame rahulikult.”  Ta jätkab, et terviseametil on tihe koostöö näiteks tarbijakaitseametiga. “Võiks ju nemad ka punti võtta – pisike 54 töötajaga asutus,” pakub ta. Samuti võiks kaaluda sotsiaalkindlustusameti kaasamist. Just nendega on terviseametil hulk koostöökohti. Kõne all olevate TAI ja ravimiametiga dubleerivaid valdkondi Aro sõnul otseselt ei ole ja igaüks ajab ikkagi oma asja. “Kui me otsime kokkupuutepunkte, siis võikski teha ühe ameti, sest meil on veel näiteks politsei- ja piirivalveametiga pidev koostöö,” ütleb ta.

Terviseameti juhi sõnul sisaldusid analüüsis siiski mõnedki kaalumist väärt ettepanekud ministeeriumi allasutuste töökorralduse muutmiseks. “See on selge, et ministeerium peab võtma senisest selgemalt juhtiva rolli. Praegu on aga nii, et ise sa ei tohi ja sealt ka nagu abi ei saa,” nendib ta.

Sarnaselt terviseametile sai ka Tervise Arengu Instituut 13 aastat tagasi alguse kolme asutuse ühendamisest. Kokku pandi eksperimentaalse- ja kliinilise meditsiini instituut, Eesti tervisekasvatuse keskus ning rahvatervise ja sotsiaalkoolituse keskus.

Ka TAI juht on pigem kahtlev
TAI juht Maris Jesse ütleb, et toonase ühendamise eesmärk oli suurendada tervisevaldkonna teadustegevuse sidet ühiskonna- ja poliitikakujundamise vajadustega ning tõsta rahvatervishoiu arendusprogrammide tõenduspõhisust. “Me oleme seda suutnud teha. Tugineme praegu rahvatervishoiualastes praktilistes tegevustes teadustööle,” kinnitab Jesse.

Ta möönab, et muudatused tervisevaldkonna juhtimises on vajalikud. Ka TAI on oma täidetavaid ülesandeid ja nende paremat korraldust üle vaatamas. “TAI tegevuste jaoks aga ei ole ühendamine ametitega lisaväärtust andev, kuna valitsusasutus ei saa teha neid tänaseid TAI tegevusi, kus arendus- ja teadustöö on omavahel tihedalt seotud nii ühiste töötajate kui ka rahastamisallikate kombineerimise kaudu,” räägib Jesse. “Meie puhul tähendaks ühendamine paratamatult tänase terviku laialijagamist eri asutuste vahel, mida samuti ei soovita siiski näha.”

Olukord on hetkel veel segane. Jessele teadaolevalt veel otsuseid tehtud ei ole ja TAIs oodatakse käimasolevate analüüside valmimist.

Liitmine probleeme ei lahenda

Ravimiameti peadirektor Kristi Raudsepp ütleb, et tervise valdkonnas on probleeme ja mõttekohti riigil palju, kuid asutuste liitmine neid kõiki tema sõnul ei lahendaks. Raudsepa sõnul ei ole esialgu selge, milliseid muutusi ametite ühendamine ravimivaldkonnas kaasa tooks, millised on riskid ja kas on senisest paremaid võimalusi. “Riigi kohustus oma inimeste eest ravimiturvalisuse tagamisel ei kao kuhugi, kõik sõltub ikka ainult ressurssidest ja võimalustest, mida otsustakse sellesse panustada,” ütleb ta.
Raudsepa seisukoht on, et ravimiõnnetuste puudumine ei ole juhus, vaid süsteemne ressursimahukas töö, mis on suunatud nende tekkimise võimaluse miinimumi viimisele. “Seda tuleb muutuste plaanide tegemisel meeles pidada ja selle põhjal otsustada, milline on loodetav kasu ja riski suhe,” rõhutab ta.

Kasutamiskogemust raske leida

Teistes Euroopa riikides kõneallolevate asutuste liitmise mudelile kasutamiskogemust ei ole Raudsepa sõnul lihtne leida. Ravimiametid on enamasti eraldiseisvad organisatsioonid. Selleks on mitmeid põhjuseid. Üks nendest ka see, et kuigi valdkonnad võivad olla lähedased, on töö erinev. “Tervishoiu reguleerimine on väga palju siseriiklik töö, aga ravimite reguleerimine käib suuresti läbi rahvusvaheliste kohustuste ja koostöö. Seega töö sisu ja prioriteedid on erinevad, spetsialistid on erineva väljaõppega, dubleerimist töödes ei ole ja rahalist kokkuhoidu ka ei teki,” ütleb ravimiameti juht.

Jari Kukkonen analüüsi kokkuvõtet avaldama ei soostu. “Lõppraport on küll avalik dokument, kuid hetkel on see viimistlemisel ning selle täitjatena ei ole meil kohane selle sisu käesolevas faasis avalikult kommenteerida,” ütleb ekspert. Raporti esitamise tähtaeg on 31. mai.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.