Kütner: Täpset ületundide arvu raske esitada

Sander Kütner
Sander Kütner

Ületundide arvestamisega peab olema väga korrektne, leiab PERHi kirurg Sander Kütner.

Palju Teil nädalas vaba aega jääb? Kas jõuate ka pere ja mõne hobiga tegeleda?
Nädalad on väga erinevad, seetõttu on raske sellist keskmist vaba aja hulka välja tuua. Osadel päevadel võivad operatsioonid kesta õhtul kella 19ni. Kui pikk operatsioon algab kohe hommikul, siis teiste haigete ja paberitööga tuleb tegeleda alles pärast seda. Samas, kui on mõni selline nädal, kus ühtegi valvet ega pikemat päeva ei ole, siis on vaba aega ilmselt sama palju kui tavalisel 8–16 töötaval inimesel. Üritan ikkagi leida võimalusi tegeleda ka tööväliste asjadega, kuid tihtipeale tuleb see uneaja arvelt (ehk siis öövalve järgselt vms).

Palju Teil tuleb kuus töötunde? Palju on valveid, ületunde? Palju on selliseid valveid, mis on juba lepingus ette nähtud?
Normtöötunnid (ehk 1,0 koormus) kuus on 168 tundi. Reaalset ja täpset töötundide hulka aga küllaltki keeruline esitada, sest neid tunde, kui oleme operatsioonide tõttu haiglas kauem, me reeglina kirja ei pane ja erinevatel kuudel on ka valvete arv erinev. Töötundide arv tuleb ühes kuus arvatavasti vahemikus
180–220 tundi. Maikuus oli minul näiteks neli 12tunnist öövalvet (ehk siis 48 h valveid). Nendest neljast kolm valvet peaks olema n-ö koha sees ehk normtundide sees, mis tähendab, et öövalvele järgneval päeval läheb arvesse vaid 2 töötundi (hommikul 8–10). Kuid aeg-ajalt tuleb ikkagi haiglas ka valvejärgselt kauem olla.

Kui suure osa kuu sissetulekust moodustab põhipalk ja kui suure lisatasud?
Minul moodustab palgast hetkel põhipalk 87% ja lisatasu 13%. Lisatasu on ette nähtud endoskoopiliste protseduuride eest. Lisaraha tuleb ka nende valvete eest, mis on kolmele n-ö koha sees olevale valvele lisaks.

Milline oleks Teie ideaalne töökoormus Teie enda meelest?
Ideaalne töökoormus oleks, kus näiteks noorel arstil oleks võimalik piisavalt omandada praktilise töö kogemust. Staažikama arsti töökoormus võiks nooremarstist väiksem olla ja kindlasti ei peaks staažikamad töötama öösiti ning nädalavahetustel.

Kas olete kaalunud koormuse tõttu ka Eestist lahkumist?
Olen kaalunud lahkumist eelkõige sellest aspektist, et täiendada kirurgia alaseid kogemusi suure kapatsiteediga haiglas. Loomulikult mõjutab ka see aspekt, et meditsiinitöötajate töötasu on üldisele elukalliduse tõusule jalgu jäänud.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.