Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine. Ökopoed: hirm tsüaniidimürgituse ees on ravimifirmade lobitöö
Foto: Руководитель электронного сервиса Selver Гуннар Оболенски
Nädala alguses ilmus Eesti Päevalehes artikkel Eestis toidulisandina turul müüdavatest aprikoosiseemnetest, mis sisaldavad amügdaliini – ainet, mis tekitab seedides tsüaniidi ehk sinihapet.
Seemned on populaarsed, sest väidetavalt on neil vähivastane mõju. Tänavu aprillis avaldas Euroopa toiduohutusamet (EFSA) amügdaliini eest hoiatava hinnangu. Selles mainitakse, et täiskasvanule on ohutu süüa kolm väikest seemet päevas. Kogust ületades riskib inimene tsüaniidimürgitusega.