Taanlaste D-vitamiin saatis lapsed üledoosiga haiglasse

Inno Pharma toodetud vitamiin D tilgad.
Inno Pharma toodetud vitamiin D tilgad.

Taani terviseamet teatas augusti esimesel nädalal, et Inno Pharma poolt toodetav D-vitamiini toidulisand "Vitamin D3" sisaldab lubatust 75 korda suuremat vitamiinidoosi. Amet kutsus hoiatuskirjas taanlasi üles toodet mitte kasutama.

Toidulisanditega tegeleva Taani firma enda andmete kohaselt kasutas kõnealuseid vitamiini-tilkasid vähemalt 150 last ja enam kui tosin neist on seetõttu hospitaliseeritud, kirjutas Pharmaceutical Manufacturing.

Vitamiin D ületarvitamine võib põhjustada kaltsiumi kontsentratsiooni ohtlikku tõusu veres. Liigsuured kaltsiumikogused omakorda võivad põhjustada kõhukinnisust ning takistada raua ja tsingi omastamist ja soodustada neerukivide teket.

Inno Pharma kommentaari kohaselt on firma toidulisandi tootmise peatanud ja müüki läinud toodang on tagasi kutsutud. 

Ravimiametist öeldi, et kõik D-vitamiini preparaadid, mis hetkel on Eesti apteekides saadaval, on toidulisandid, mitte ravimid. Kui ma vaadata veterinaar- ja toiduameti toidulisandite ja eritoitude andmebaasi, siis seal Inno Pharma D-vitamiini ei ole. See andmebaas peaks aga sisaldama kõiki Eestis turustatavaid toidulisandeid. Samuti ei hakka sellist toodet silma www.raviminfo.ee lehekülge sirvides.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.