Juhtkiri: kübaratrikid enam ei aita

Eesti meditsiinisüsteem vajab kiirelt poliitilist muutust, et mitte lõplikult kraavi vajuda, kirjutab 16. augusti Meditsiiniuudised juhtkirjas.

Eesti tervishoiukorraldus ei ole poliitikute seas kunagi popp teema olnud. Nii nagu see kunagi loodi, on see põhimõtteliselt püsima jäänud. Majandustulemusi vaadates on tervishoiuasutused aasta-aastalt jõukamad, kuid inimene vaevleb järjest pikemas ootejärjekorras ja endale eriarstiaega saada võrdub kübaratrikiga.

Statistika on karm. Eesti tervishoiukulude osakaal SKTst oli 2014. aastal 6,2 protsenti. Aasta varem oli Euroopa regiooni keskmine 8,2 ja ELi keskmine 9,5 protsenti SKTst.
Seega, panus on keskmiset madalam. Ja seejuures me kütame nagu avatud laega maja, kus vähene küte peab soojendama nii tube kui ka taevalaotust.
Meditsiiniuudised leiab, et on viimane aeg tunnistada, et tervishoiusüsteem ei vea sellisel kujul välja. Tuleb leida uusi tõhusaid meetmeid, vaadates kasvõi edukate tervishoiukorraldustega riikide parimaid praktikaid.


Ei saa öelda, et midagi poleks tehtud. Geograafiline kättesaadavus, haiglavõrgu arengukava haiglate ülevaatamine, perearstidele suuremate õiguste ja toetuste andmine on kõik õiged sammud. Haigekassa peab piinlikku arvestus ravijärjekordade üle, kuid karistusi nende ületamise eest ei ole ja seetõttu on see üsna kasutu statistika.


Kindlad palgatõusugarantiid saavutanud arstid liiguvad välismaale tööle vähem, kuid kasvanud on nende rahulolematus töökoormuse ja ületunnitöö tasustamisega. Kollektiivlepe kisub jälle osapooli pikale maratonile - see kõik teeb olukorra ärevaks ja pidurdab arengut.


Sotsiaalministeerium soovib suurendada ravikindlustuse eelarvet, hakates pensionäride eest panustama ravikindlustuse eelarvesse. See raha tuleks muidugi üldisest riigieelarvest. Kuid vaja oleks kas uut maksuraha kõrvalt ja üle vaadata muud kulud.


Kahtlemata on lahendusi vaja leida laiapõhjalises, kõiki osapooli kaasavas arutelus. Erinevaid komisjone, töögruppe on lähiaastatel nähtud küll ja veel, kuid ometi ei ole nende tööst suurt tulemust. Sellelgi aastal alustas kooskäimist uus grupp eksperte nimetuse all terviseala teaduse- ja innovatsiooninõukogu. Toimetus loodab, et sellise tuumiküksuse juurde tekib laiem seltskond eksperte, kelle abil saaks lahti võtta ja paremini toimima panna süsteem, mis praeguse eelarvega enam kaua jätkusuutlik pole.


Tagasi tulles alguse juurde, jääb tõesti silma terav kontrast üldise kitsikuse vahel tervishoius ja asutuste heade majandustulemuste vahel. Nii erakliinikud kui ka haiglavõrgu asutused ei ole edutud. Millegi arvelt see edu peab tulema ja karta on, et see ohver on patsient, kelle huve võiks palju paremini silmas pidada kui praegu.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.