Veskimägi: Äripõhine meditsiin toetab patsientide asjatut uurimist

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.
Tõstamaa perearst Madis Veskimägi.

Tõstamaa perearst Madis Veskimägi on kirja pannud hulga mõtteid Eesti meditsiinist, sel korral arutleb ta haigekassa kui kontrollorgani asjakohasuse üle.

Meditsiini suur rahaudar ja selle nisakesed ehk siis meie haigekassa ja selle osakondade toimimine on omaette nähtus. Töötab terve armee ökonomiste, arvestajaid, juriste, arste, eksmeedikuid, keemikuid, endiseid kolhoosiesimehi, analüütikuid, asjaajajaid, sekretäre, juhte, keskastmejuhte, tippjuhte ja direktoreid. Loomulikult saades ka väärilist palka, töötades väärilistes ruumides ja sõites väärilise autoga.

Ei teki hetkekski kahtlust selle auväärse töötajaskonna erialases pädevuses, küll aga võib küsimusi tekitada arusaamine reaalsest meditsiinist.

Mida ei toimu, on sisuline kontroll, meditsiiniline põhjendus ja audit. Kuidas võibki kunagi õena või lastearstina töötanud haigekassa spetsialist hinnata näiteks südamekirurgi tööd?

Käib pidev raviasutuste formaalne kontroll otse ja kaudselt, lepingute sõlmimine ja harutamine, ümbertegemine, rahavoogude planeerimine, tarkvara ja koodide mikroskoopilised muudatused ja palju sellist, mida ei oskagi kuidagi nimetada.

Ükski raviasutus, nii suur kui väike, ei saa teha rahulikult oma tööd, osa energiast kulub just pidevale jälgimisele, parandamisele, uuendamisele, ümbertegemisele. Mille arvelt - ikka aja arvelt patsientidele. Kuid haigekassaga peab olema väga viisakas, teadagi miks!

Meditsiinis on kena tava võimaldada patsiendile teist arvamust. Õige ja vajalik. Kui ikka kaks arsti räägivad sama asja, siis küllap see nii on. Meie äripõhine meditsiinikorraldus on tinginud olukorra, kus arstkond enam ei ole kolleegid, vaid konkurendid, tahtes ampsata suuremat rahanisa. Nii võib juhtuda, et teisesest arvamusest saab hoopis kümnes arvamus. Ja eelmise raviasutuse uuringud muidugi ei kõlba, sest kõige õigemad uuringud tehakse just selles raviasutuses kus patsient parasjagu viibib.

Alati leiab põhjust, et patsienti uurida - nädala eest korraks udu silme ees, korin kõhus, rinnus torgib, paha olla. Just uurida mõne seadmega, mitte mõtelda arstlikult ja peaga, sest see ei ole tasuv.

Rahvasuus on tuntud patsienditüüp "polkovniku lesk". Tegemist on pigem psühhiaatrilise haigusega, ärevus või somatoformne häire, raske haiguse kartusega. Seda seisundit esineb erineva raskusega umbes 10% elanikkonnast, meie raviasutuste ooteruumides ja järjekordades aga umbes 90% patsientidest.

Äripõhine meditsiin toetab nende asjatut uurimist, tõeliselt sisuline ravi jääb sageli saamata. Kannatab aga tõeline kehaline haige, kes vajaks kiiresti just seda uuringut. Järjekorrad ulatuvad aga paremal juhul kuudesse ja oht on ränkadeks tüsistusteks.

Loe ka Madis Veskimägi arvamust teemal "Meditsiinikorraldusest meil ja mujal."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.