TÜ muuseumi aastakonverents kutsub arutlema meditsiini 100 aasta arengute üle

Septembrikuu lõpuni saab esitada teese TÜ muuseumi ja meditsiiniteaduste valdkonna koostöös 6. detsembril korraldatavale konverentsile „Muutuste sajand Eesti meditsiinis“.

Rahvusülikooli 100. aastapäeva ettevalmistavate ürituste sarja kuuluv konverents heidab pilgu möödunud saja aasta arengutele meditsiinis, keskendudes just sotsiaalsetele aspektidele.

Meedikute eesmärk on läbi aegade olnud üks – inimesi ravida ja tervena hoida. Kuidas täpselt, millega ja milleks, kes ja kuidas selle eest maksab jne, sõltub siiski iga ajajärgu teaduse arengutasemest, ühiskonnakorrast ja väärtushinnangutest. Suuri muutusi on läbi teinud suhtumised nt pärilikkusse, dopingusse, psühhiaatriasse, vaktsineerimisse. Meditsiini arengut on mõjutanud teadusvõrgustikud, koostööpartnerid idas ja läänes, raudne eesriie ja selle kadumine. Tervishoiusüsteemi on muudetud sõltuvalt teoreetilistest arusaamadest ja poliitilisest võimust.

Konverentsil otsitaksegi vastuseid küsimusele mis ja kuidas on mõjutanud arstiteaduse teemavalikuid, meedikute koolitamist ülikoolis ning arsti ja patsiendi rollide muutumist? Kuidas teoreetilised arusaamad on mõjutanud praktikat ja vastupidi?

Kaasaegne meditsiin ei saa enam kuidagi läbi meditsiinitehnikata. Kuidas on selle olukorrani jõutud? Millised on olnud murdepunktid? Kuidas on uued tehnilised vahendid mõjutanud õpetamist või teadustulemuste jäädvustamist?

1920. aastail tehti tohutu töö eestikeelse meditsiinisõnavara loomiseks. Kui palju on või peab olema arstkond rahvuslik? Kuidas on rahvuslike ülikoolide teke mõjutanud meedikute rahvusvahelist koostööd ja konkurentsi?

Nende küsimuste üle kutsutakse kaasa mõtlema nii uurijad kui kraadiõppureid. Võimalike ettekannete lühitutvustusi (kuni 2000 tähemärki) oodatakse 30. septembrini aadressil lea.leppik@ut.ee. Ettekannete põhjal valminud artiklid publitseeritakse „Tartu Ülikooli ajaloo küsimuste“ sarjas.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.