Andrus Karnau: haigekassa positiivne miinus

Andrus Karnau
Andrus Karnau

Haigekassa miinus on pigem hea kui halb uudis. Inimesed said ravitud. Haigekassa juhil Tanel Rossil peavad olema raudsed närvid. Reformierakonna peasekretär Reimo Nebokat kirjutas kolmapäeval sotsiaalmeedias, et riigile 33 miljonit miinust tekitanud Ross ei sobi tervishoiu rahastamise teemal eksperdiks. Peaminister Taavi Rõivas kiitis Nebokatile kaasa. Nõrgemate närvidega mees astuks seepeale tagasi.

Riigikogu liikme Aivar Sõerdi öeldu, et haigekassa on suretanud konkurentsi, sest tellib teenuseid vaid riikliku haiglavõrgu asutustest, annab aimu, millega reformierakondlased rahul pole. Terve hulk ettevõtjaid on juba investeerinud, aga haigekassalt lepingut pole saanud. Kuna valitsus sotsiaalministeeriumi kaudu pole tahtnud või söandanud haigekassat näiteks eriarstiabi või haiglate võrgustumise küsimuses juhtida, on haigekassa juhatus toiminud oma parema äranägemise järgi. Ravi koondub kahte suurde haiglasse, üks Tartus, teine Tallinnas. Sõerdil on õigus, et konkurentsi suretamine surub kokkuvõttes hindu ülespoole. Olgu konkurents kas või riiklike haiglate vahel, see annab ikkagi võrdlusvõimaluse, kirjutab Postimehes Andrus Karnau.

Haigekassa täpset miinust näeme ilmselt siis, kui sõlmitakse meditsiinitöötajate tuleva aasta palgakokkulepe. Palgakasv on olnud kogu riigis väga kiire, Põhjamaade lähedus surub palku veelgi rohkem üles. Nii et kui ühiskond tervikuna ootab, et haigekassa raviks meid aina rohkem ja rohkem, siis tegelikkus on see, et palgatõusu tõttu tuleb haigekassal ravimahtu hoopis koomale tõmmata. Nii ongi küsimus, kas ja kui palju peaksime  haigekassasse lisaraha panustama.

Esimene põhimõtteline valik on, kas me oleme valmis haigekassasse panustama rohkem, kui sotsiaalmaksust laekub. Praegu läheb sinna sotsiaalmaksust 39 protsenti. Poole- ja siis veel kord pooleprotsendipunktiline sotsiaalmaksu kärbe tähendab, et maksame 36 protsenti.

Loe täismahus siit.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.